Папа Фрања поручио младима да слиједе своје снове

Танјуг
Foto: ГС

АТИНА - Папа Фрања завршио је данас своју посјету у Грчкој, охрабрујући младе људе да слиједе своје снове и да не буду у искушењу, како је навео, данашњих потрошачких "сирена" које обећавају лака задовољства.

Папа се састао са ученицима католичке школе у Атини у свом последњем догађају током петодневне посјете Кипру и Грчкој, којим је доминирала његова забринутост за невољу миграната који траже улазак у Европу.

Он је поновио заједничку тему коју је покренуо с младима, подстичући их да остану чврсти у својој вјери, чак и кад сумњају, и одупру се искушењу да следе материјалистичке циљеве.

Навео је Хомерову Одисеју и искушење које су представљале сирене које су "својим песмама очарале морнаре и натерале их да се разбију о стене".

"Данашње сирене желе да вас шармирају заводљивим и упорним порукама које се усредсређују на лаку добит, лажне потребе конзумеризма, култ физичког здравља, забаве по сваку цену", рекао је папа Фрања и додао да је све то попут ватромета: на тренутак се распламса, а онда се претвори у дим.

Међу онима који су поздравили папу била су и два студента мигранта, укључујући 18-годишњу сиријску избјеглицу Абуда Габроа, који је папи рекао да је његова породица побјегла из Алепа 2014. године након што је бомба експлодирала у њиховој кући.

"Било је тешко бити на стени без воде и хране, чекати зору и брод обалне страже да нас спаси", рекао је Габро.

Поглавар римокатоличке цркве је слушао његову причу, "праву модерну одисеју" и изразио захвалност што су он и његова породица успјели да сигурно дођу у Грчку.

"Смисао живота се не налази тако да останеш на плажи чекајуци да ветар донесе нешто ново. Спас је на отвореном мору, у испловљавању, у потрази, у потрази за сновима, стварним сновима, онима које следимо отворених очију, онима који укључују напор, борбу, изненадне олује", поручио је папа и додао да зато не треба да буду паралисани страхом, већ да "сањају велико и здраво."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана