Пакистан спреман да врати индијског пилота

Срна
Пакистан спреман да врати индијског пилота

Исламабад - Пакистан би био спреман да врати индијског пилота којег је заробио ове седмице послије обарања његовог авиона уколико би то допринијело ублажавању кризе у односима са сусједном Индијом, рекао је министар спољних послова Шах Махмуд Куреши.

"Спремни смо да вратимо ухваћеног индијског пилота уколико то води деескалацији", рекао је Куреши телевизији "Гео".

Он је додао да се очекује посјета саудијског министра спољних послова Пакистану са специјалном поруком од принца престолонасљедника Мохамеда Бин Салмана, који је раније овог мјесеца посјетио и Пакистан и Индију.

Пакистански званичници раније су кориговали информацију да су заробљена два индијска пилота и потврдили да је ухваћен само један пилот.

Америка укључена у посредовање

Амерички предсједник Доналд Трамп изразио је данас наду да ће се ускоро окончати сукоб Индије и Пакистана, истичући да су САД укључене у посредовање.

"Ми смо укључени и покушавамо да помогнемо да се сукоби обуставе. Надам се да ће они ускоро прекинути сукоб", рекао је Трамп на конференцији за новинаре, након самита са лидером Сјеверне Кореје Ким Џонг Уном у Ханоју.

Пакистан је јуче саопштио да је оборио два индијска авиона која су ушла у његов ваздушни простор изнад Кашмира и да су заробили једног пилота.

Индија је касније потврдила да је изгубила један "МиГ-21" током инцидента, али и да је оборен један пакистански "Ф-16".

Индијски авиони гађали су прије два дана на пакистанској територији камп милитантне групе "Џаиш-е-Мохамад", која се у Индији сматра терористичком, подсјећа "Спутњик".

Инцидент је услиједио након самоубилачког напада аутомобилом бомбом 14. фебруара у области Пулвама у држави Џаму и Кашмир, када је погинуло 40 индијских војника. То је био најгори терористички напад у Индији од 2008. године, када је у Мумбају убијено више од 150 људи.

Пакистан евакуисао погранична села

Пакистанске власти започеле су данас евакуацију пограничних села у спорном региону Кашмира усљед растућих тензија са Индијом, рекли су званичници.

Неколико стотина породица пребачено је на безбједније локације након ноћашње жестоке размјене ватре између војника Индије и Пакистана, рекао је Муштак Минхас, министар за информисање у пакистанском дијелу Кашмира.

"Цијели регион је у стању приправности. Мислим да ћемо морати да евакуишемо и друга подручја", рекао је он, пренијела је агенција ДПА.

Пакистански ваздушни простор данас је затворен, а комерцијални летови са свих аеродрома суспендовани су већ други дан, што је пореметило путовање више хиљада људи.

Жељезнички саобраћај ка Индији отказан је данас, због чега су стотине индијских грађана остали блокиран у источном граду Лахореу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана