Пад реалних зарада пријети да изазове социјалне немире

Срна
Foto: Илустрација

НЈУЈОРК - Реалне зараде широм свијета пале су ове године, први пут од глобалног финансијског краха, а повећање трошкова живота пријети да изазове социјалне немире и продуби неједнакост, упозорила је Агенција за рад УН.

У извјештају се упозорава да инфлација највише погађа најсиромашнија домаћинства.

Према посљедњем извјештају који је објавила Међународна организација рада /ИЛО/, мјесечне зараде су реално смањене за 0,9 одсто у првој половини текуће године, што представља први негативан раст плата од 2008. године.

У извјештају под насловом “Утицај инфлације и ковида 19 на плате и куповну моћ” наводи се да криза смањује куповну моћ средње класе и посебно тешко погађа домаћинства са ниским примањима.

Процјењује се да су реалне плате у напредним економијама Г20 у првој половини године смањене за 2,2 одсто, док су оне у земљама Г20 у развоју порасле за 0,8 одсто, што је 2,6 одсто мање него у периоду прије панемије.

Током протеклих неколико година, уска грла у ланцу снабдијевања повезана са пандемијом, заједно са геополитичком неизвјесношћу, значајно су повећали трошкове хране и енергије, доводећи инфлацију у многим земљама на највиши ниво у посљедње четири деценије.

По регионима, источна Европа и Сјеверна Америка забиљежиле су највећи пад куповне моћи, при чему су реалне плате пале за 3,3 одсто, односно 3,2 одсто. У ЕУ су реалне плате пале за 2,4 одсто, док су у Латинској Америци и на Карибима пале за 1,7 одсто. Африка биљежи пад од 0,5 одсто.

У азијско-пацифичком региону забиљежен је раст зарада од 1,3 одсто, док су плате у Централној Азији порасле за 2,5 одсто, а у арапским државама веће су за 1,2 одсто.

“Вишеструке глобалне кризе са којима се суочавамо довеле су до пада реалних зарада, што значи веома тешку ситуацију за милионе радника јер се суочавају са све већом несигурношћу”, рекао је генерални директор ИЛО Гилберт Хоунгбо.

Он истиче да ће неједнакост у приходима и сиромаштво порасти ако се не одржи куповна моћ најслабије плаћених.

Хоунгбо је упозорио да би пријеко потребан опоравак након пандемије могао бити доведен у опасност, што би подстакло даље друштвене немире широм свијета, преноси “Раша тудеј”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана