Ово је прави »Џихад Џон«

Агенције
Ово је прави »Џихад Џон«

Пошто је откривено да је "Џихадиста Џон" заправо само момак из комшилука, и то доброг дијела Лондона, стижу и прва реаговања. Неприлагођеност у друштву један је од разлога због којих би млади програмер желио да постане свирепи убица Исламске државе.

Да би програмер из Лондона постао "Џихадиста Џон" - свирепи убица Исламске државе, три фактора су кључна, кажу стручњаци.

Друга генерација муслимана на Западу је неприлагођена. Њихови родитељи дошли су да зараде. Млади Нијемци, Британци, Французи суочавају се са неуспјелом асимилацијом.

"Ако ви прођете кроз циели образовни систем, поставља се питање да ли ме је друшво прихватило и онда ти људи имају кризу идентитета - тражите нови идентитет који вам неко понуди", каже Марко Вековић, политиколог религије.

Мета су најчешће адолесценти, којима је најлакше манипулисати, не само због узраста.

"Он је очигледно био привучен нечим, сигурно је да постоји психолошко тло да би се једна таква идеја утемељила у човеку", рекао је политички теолог Никола Кнежевић.

И када Исламска држава, као главног егзекутора, пред згроженим свијетом, у први план истиче младог, образованог Британца из комшилука, свијету се шаље важна порука.

"Њихова је порука - Џон није сам, кад је он такав тамо, ви се запитате, аха, можда стварно треба веровати у то - Исламска држава хоће да каже, може он, можете и ви", каже Марко Вековић.

Намјера је да се кроз ријечи и дјела верских екстремиста представи слика ислама која демантује праве муслимане и толерантну религију.

Сви свјетски медији као ударну вијест пренијели су да је откривен идентитет злогласног "Џихади Џона", човјека који на више снимака Исламске државе сијече главе заробљеним новинарима и хуманитарним радницима.

Ријеч је о Мухамеду Емвазију, 26-годишњем Лондонцу кувајтског поријекла. Одраније је познат британским безбиједносним службама као милитантни исламиста, али је свијет изненађен неким детаљима његове биографије, пише РТС.

Потиче из богате породице, дипломирао је на универзитету Вестминстер.

Кажу да је био уљудан и водио рачуна да се облачи у складу с исламском вјером. Избјегавао је сваки контакт очима са женама.

Британска полиција не потврђује наводе медија, али управо из британских извора долазе подаци да им је одраније познат као организатор и финансијер сомалијске милитантне групе Ел Шабаб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана