Ово је подморница која је открила колико Европа дрхти од Путина

Агенције
Ово је подморница која је открила колико Европа дрхти од Путина

Недjељу дана пошто је уочена могућа руска подморница код Стокхолма, шведске власти обуставиле су потрагу за мистериозним пловилом, али су Скандинавци свијету јасно ставили до знања да имају страх од Русије.

Није да Швеђани нису јурнили нешто што не постоји. Током напора да уђу у траг подморници, шведски војни званичници изразили су потпуну сигурност да је страно пловило насилно упало у њихове територијалне воде, а највиши државни војни комадант ситуацију је назвао "заје****", пише "Бизнис инсајдер". 

Безуспјешна потера за непријатељском подморницом показала се као један од најтежих подвига којег се сви прибојавају, а Шведска је из свега изашла празних руку.  

Ипак, и поред свог неславног завршетка инцидент је и те како значајан иако Швеђани нису открили ни какво половило су ловили, а камоли његову сврху и одредиште.  

Претпоставимо да су Швеђани заиста трагали за руском подморницом, нешто што нису ни у једном моменту директно признали, али су поједини анонимни званичници ову тезу изнијели као "нешто што се подразумијева".  

У посљедњих неколико мјесеци, Русија је тестирала суверенитет неколико својих комшија и геополитичких ривала. Отет је естонски тајни агент и њихови бродови умјешали су се у мисију финског истраживачког брода у међународним водама. Такође, руски авиони упали су у неуобичајено напете конфронтације са америчком, естонском, па чак и јапанском војском.  

Ови ициденти подигли су ниво напетости и упалили неколико аларма, али шведски лов на подморницу била је највећа мобилизација у скандинавској земљи још од Хладног рата. У питању је била потпуна војна реакција на могуће руско кршење суверенитета једне европске нације.

- Али, да си заиста ухватили подморницу, антипутиновкси блок имао би непроцјењиве па чак и без преседана мотиве да се супротстави Москви. То би довело до хватања високо позиционираних руских војних обавјештајаца или тајних агената, заједно са опремом и информацијама које су се налазиле на пловилу. И поврх свега, доказало би се без сумње да Русија несмотрено крши суверенитет једне европске државе са којом чак и не дијели границу - пише сајт.   

Али, лов није осрамотио Кремљ. Ако ништа друго, открило се колико поједине европске земље вјерују да им Русија представља унутрашњу претњу.  

Шведска је показала нервозу када је ријеч о руској политици, да је чак и могућност стране подморнице у својом водама била довољан окидач да се крене у вишедневну потрагу и утроше милиони.  

Не постоје докази да је оно за чим су трагали дошло из Русије, а чак није посве сигурно ни да је у питању била подморница. Али, изгледа да је предсједник Владимир Путин одговоран за страхове који очигледно леже испод читавог инцидента.  

- Путин изгледа може да натјера европске војне комаданте да опсују чак и ако им се учинило да је дошло до кршења суверенитета - наводи Бизнис инсајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана