Овако изгледа најгори сценарио за Британију ако изађе из ЕУ без договора

Срна
Овако изгледа најгори сценарио за Британију ако изађе из ЕУ без договора

Велика Британија излази из Европске уније за 73 дана, а владин извјештај који је "процурио" у медије показује какав ће то ефекат имати уколико Бреџит прође без договора. Док у Доунинг стриту бјесне због "цурења" повјерљивог документа, министар за околину Мајкл Гов каже да је ту приказан најгори могући сценарио.

Упркос томе што је документ датиран почетком овог мјесеца кад је Борис Џонсон већ био у функцији премијера, Гов - који је одговоран за припреме у случају Бреџита без договора – тврди да је тај извјештај стар и да се планирање око Бреџита убрзало откако је Џонсон, који ће се касније ове недјеље састати са европским лидерима, постао премијер острвске државе.

Гов је признао да би излазак земље из ЕУ без споразума имало своје посљедице, а најгоре од њих – према "процурјелом" документу биле би сљедеће:

- Несташице свјеже хране и повећање цијена;

- Физичка граница с Ирском након планова да се избјегну контроле пропада, подстичући протесте;

- Несташице горива, 2.000 радних мјеста било би изгубљено ако влада постави увозне тарифе на гориво на нула одсто, потенцијално узрокујући затварање двије нафтне рафинерије;

- Пацијенти ће чекати дуже на лијекове, укључујући инсулин и вакцине за грип;

- Повећан број немира у јавности и тензија у заједницама услијед несташица хране и лијекова;

- Застој саобраћаја на европским аеродромима, у Евротунелу и Доверу;

- Застој теретног саобраћаја у лукама до три мјесеца услијед царинских провјера, прије него што се ток саобраћаја побољша за 50-70 одсто од тренутне стопе.

Неименовани извор из британског кабинета изјавио је за ББЦ да је за "цурење" овог извјештаја у јавност одговоран бивши министар који покушава да утиче на преговоре са ЕУ, док Гов тврди да су неке од поменутих ставки "претјеране".

Фунта је већ пала у односу на долар

"Сигурно је да ће бити препрека на путу, неких ометајућих елемената у случају Бреџита без договора, али документ који се појавио у недјељу у медијима био је ранији покушај да се стави на папир шта би била најгора могућа ситуација како би могли предузети кораке да то ублажимо. А предузели смо их", истакао је Гов, додајући да "неки у парламенту мисле да нас могу спријечити да изађемо из ЕУ 31. октобра".

Међутим, бивши шеф цивилне службе, лорд Керслејк, описао је документ као "кредибилан" и каже да он разоткрива ризике са којима се Британци суочавају у случају изласка без уговора.

"Ти ризици су потпуно сулуди за ову земљу и морамо истражити сваки начин да их избегнемо", рекао је он.

Нови план

А према новом владином плану, како преноси "Индепендент", Британија ће већ првог дана Бреџита окончати слободу кретања за европске грађане. Нова министарка унутрашњих послова Прити Пател жели да се рестрикције на граници поставе одмах 31. октобра, упркос упозорењима да су многи људи ухваћени у зачарани правни круг.

"Шта ће бити са европским грађанима који су направили свој дом у Британији и путовали у иностранство кад покушају да се врате? Да ли влада озбиљно указује да медицинској сестри која је држављанка ЕУ можда неће бити дозвољено да се врати у земљу ако је случајно била на одмору? То је апсурдно", рекао је Ед Дејви, портпарол либералних демократа.

Пател је већ послала службенике у Сингапур да проуче њихов модел границе, како би окончала слободу кретања 31. октобра.

Слободно кретање за држављане ЕУ окончаће се 31. октобра уколико дође до Бреџита без договора, а систем који би то замијенио – није спреман. Либералне демократе упозоравају да је Пателова "потпуно одвојена од стварности", док европске организације указују да су без система врата дискриминације отворена.

Неки сматрају да је нови план британске владе покушај да се ЕУ примора да поново уђе у преговоре око Бреџита, сигнализирање безкомпромисног ставе који би довео до пометње прекопута Ламанша.

Британија са или без споразума

Како преноси "Гардијан", лидер лабуриста Џереми Корбин планира да у говору у понедјељак оптужи Џонсона да "изазива кризу с којом се земља суочава ове јесени", јер жели да врати Британију у порески рај америчког типа на обали Европе. Корбин је спреман да подржи позиве преко 100 парламентараца за дебате о озбиљности ситуације, након што је прошле недјеље обећао сазивање гласања о поверењу Џонсону. Он такође жели да се постави као привремени премијер до нових избора.

Савјетници из Даунинг стрита тврде незванично да европски лидери неће понудити никакве уступке новог договору уколико нису сигурни да парламент неће блокирати Бреџит без договора. Они већ постављају сцену да окриве бивше министре попут Филипа Хамонда и Грега Кларка који су радили против Бреџита без споразума, за било какав неуспјех у преговорима са ЕУ.

Међутим, опозиционари који желе да спрече излазак Британије без споразума кажу да је Џонсон намјерно поставио љествицу својих захтјева за ЕУ превише високо како би уклонио "бекстоп" – безбједносни механизам за спречавање физичке границе у Ирској.

Замјеник ирског премијера Сајмон Ковени навео је на Твиттеру да је Даблин увијек био јасан и да физичка граница Ирске "мора бити избјегнута".

О свему само не о Бреџиту

Очекује се да ће Џонсон, који ће се ове недјеље састати са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и француским предсједником Емануелом Макроном, поновити свој захтјев да ће прихватити само онај нови договор који напушта "бекстоп", услед забринутости да би то могло неограничено заробити Велику Британију у царинској унији.

Са ЕУ која колективно одбија да се помјери по том питању, очекује се такође да ће ти разговори бити минимални и суштински поновно изражавање постојећих позиција двије стране. Умјесто тога, очекује се да ће главна тема бити агенда за предстојећи самит Г7 у Француској, с питањима попут стране политике и безбједности, глобалне економије и трговине, те екологије и биодиверзитета.

Британци све опрезнији према већим куповинама

Британска домаћинства су све опрезнија према већим куповинама услијед забринутости због Бреџита и могуће рецесије, показали су резултати једног истраживања.

Индекс финансијског стања домаћинстава, који израчунава лондонска компанија ИХС Маркит, пао је у августу на тромесечни минимум од 43,7 поена са јулских 44,3 поена, док је апетит домаћинстава за већим куповинама пао по другој највећој стопи од септембра 2017. године. У месечној анкети ИХС Маркита учествовало је 1.500 Британаца старости између 18 и 64 године, а истраживање је спроведено у период од 8. до 13. августа.

(Блиц.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана