Отворена канцеларија за енергетску транзицију Западног Балкана

Танјуг
Отворена канцеларија за енергетску транзицију Западног Балкана

БРИСЕЛ - Европска комисија отворила је у Бриселу Канцеларију за енергетску транзицију Западног Балкана, чији је циљ да се земљама у региону помогне у окончању производње енергије из прљавих извора.

Пројекат би требало да се спроведе у оквиру Европске зелене агенде, с циљем да до 2050. године Европа престане да емитује више гасова који изазивају климатске промјене него што их апсорбује, преноси портал Индикатор.ба.

Како је објашњено у Европској комисији, циљ је да се омогући праведна транзиција уз европска средства, а модел би био заснован на искуству које је ЕУ остварила протеклих неколико деценија у транзицији земаља унутар ЕУ ка чистијим изворима енергије.

Појашњено је да су региони у БиХ обухваћени овим пројектом Тузлански и Средњобосански кантон, као и општине Угљевик и Гацко, а осим над Западним Балканом, ова канцеларија ће имати надлежност и над украјинским подручјима у којима доминира прљава енергија попут угља.

У ЕУ су навели да електране на угаљ на западном Балкану емитују чак 2.000 одсто више сумпор-диоксида и ситних честица него просјек централа у ЕУ, а 16 термоцентрала на западном Балкану инсталиране снаге осам гигавата емитује више загађења него свих 250 централа у ЕУ.

У Секретаријату Енергетске заједнице кажу да су се земље западног Балкана у оквиру Берлинског процеса на самиту у Софији у новембру прошле године обавезале да ће слиједити европски план декарбонизације и постизање неутралности у овим честицама до 2050. године.

"Својим потписима шест земаља западног Балкана обавезало се да ће увести плаћање емитовања угљеника у складу са Шемом за трговање честицама и смањити, а постепено укинути субвенције за угаљ", наводе у Секретаријату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана