Отворена биралишта у Британији

Агенције
Отворена биралишта у Британији

Лондон - Гласачка мјеста у Великој Британији, гдје се данас одржавају парламентарни избори, отворена су јутрос у седам сати по локалном, односно осам по средњеевропском времену.

Аналитичари оцјењују да су то најнеизвјеснији парламентарни избори у Британији послије више деценија, након предизборне кампање која је с пажњом праћена у Европи с обзиром на значај исхода гласања за останак те земље у ЕУ, а у којој су фаворити - конзервативци и лабуристи - до посљедњег дана били “раме уз раме”.

Биралишта се затварају у 22 сата по локалном времену (23 по средњеевропском), али ће неизвјесност у вези са исходом вјероватно потрајати данима.

Према најновијим анкетама, чији су резултати објављени дан уочи гласања, владајућа Конзервативна партија премијера Дејвида Камерона ужива подршку 33 одсто Британаца, док је 32 одсто испитаника наклоњено опозиционој Лабуристичкој странци Еда Милибанда.

Камерон је обећао референдум о останку у ЕУ, док је Милибанд против референдума, а како није вјероватно да ће иједна од двије главне странке у изборној трци освојити апсолутну већину, резултат ће бити коалициона влада у коју би могла поново да уђе Либерално-демократска странка, која се досад противила референдуму, али је посљедњих дана ублажила став.

Камерон обећава Британцима да ће задржати земљу “на путу ка свјетлијој будућности”, док се Милибанд залаже за “владу која ће на прво мјесто ставити радне људе”, а лидер трећег по реду фаворита, Либерално-демократске странке, Ник Клег нуди “стабилност и пристојан животни стандард”, преноси Би-Би-Си.

АП предвиђа да ће Камерон, ако не освоји други премијерски мандат, скоро сигурно изгубити и статус лидера торијеваца.

Америчка агенција наводи да би, пошто Британци бирају странку и посланике, али не бирају директно шефа владе, Милибанд могао да се нађе на челу земље, иако је стидљив и нерадо се појављује пред ТВ камерама.

Избори у Британији би могли бити и својеврсни референдум о штедњи, пошто је економија уз питање да ли људи сматрају да се крећу у добром правцу брзо постала главни фокус предизборне кампање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана