Осумњичени за планирање терористичких напада ухапшени у Грчкој

NN
Foto: Printscreen

АТИНА - Двојица мушкараца оптужених за планирање екстремистичког напада на јеврејски ресторан у центру Атине и могуће друге циљеве који би узроковали масовне цивилне жртве ухапшени су под оптужбама за тероризам у Грчкој, саопштила је полиција у уторак.

Осумњичени су оптужени за чланство у терористичкој организацији и задржани су у сједишту полиције у главном граду Грчке, саопштиле су власти.

Трећи мушкарац, који није у Грчкој, тражен је ради испитивања и оптужен је у одсутности.

Владини и полицијски званичници рекли су за "Ассоциатед Пресс" да су оба осумњичена пакистанског поријеклла. Званичници су тражили да се не идентификују до службених саопштења.

Двојица осумњичених су илегално ушла у Грчку из сусједне Турске и у земљи су најмање четири мјесеца.

Као дио своје истраге, полиција је претражила више локација у Атини, као и у јужној Грчкој и на острву Закинтос.

Хапшења су извршена јер се вјеровало да је напад на жидовски ресторан неизбјежан, рекли су полиција и владини званичници.

Вјерује се да су двојица мушкараца у притвору дио прекоморске мреже и требало би да их испита јавни тужилац у петак, рекли су званичници.

"Њихов циљ није био само изазвати губитак живота невиних грађана, већ и поткопати осјећај сигурности у земљи, док су повриједили јавне институције и пријетили међународним односима Грчке", стоји у полицијском саопштењу.

Грчки антитерористички полицијски одјел и национална обавјештајна служба били су укључени у хапшења, а добили су помоћ од стране обавјештајне службе која није идентификована, наводи се у саопштењу.

"Операција показује да сигурносне власти у земљи одржавају високо стање приправности за све Грке и све посјетиоце наше земље", рекао је министар јавног реда Такис Теодорикакос у твиту, преноси "ЛБЦ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана