Оштар одговор Кине на амерички дипломатски бојкот Зимских олимпијских игара

Срна
Foto: Твитер

Кина је данас упозорила да би дипломатски бојкот Зимских олимпијских игара у Пекингу, који су најавиле САД, могао нашкодити дијалогу и сарадњи у важним подручјима.

Портпарол Министарства спољних послова Кине Џао Лиђијан саопшптио је да се Кина противи бојкоту и да ће предузети одлучне контрамјере.

Он је новинарима рекао да је план САД да ометају Игре осуђен на пропаст, те да води ка губитку "моралног ауторитета и кредибилитета".

Џао је позвао САД да престану да уносе политику у спорт, нагласивши да је бојкот Вашингтона супротан олимпијским принципима, пренио је Ројтерс.

Предсједник САД Џозеф Бајден саопштио је јуче да Вашингтон разматра дипломатски бојкот Игара у Пекингу. Бијела кућа је касније потврдила да ће званичници америчке владе бојкотовати Игре, које се одржавају сљедеће године, оптуживши Кину за "злочине против људских права".

Из Вашингтона је, међутим, потврђено да се бојкот не односи на спортисте, који могу да путују у Кину и такмиче се на Играма.

Потез Вашингтона, који су мјесецима заговарали поједини чланови Конгреса САД и групе за права, услиједио је само неколико седмица након разговора Бајдена и предсједника Кине Си Ђинпинга, чији је циљ био да се ублаже тензије у односима Вашингтона и Пекинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана