Орбан: На врата куца мултиполарни свјетски поредак

СРНА
Орбан: На врата куца мултиполарни свјетски поредак

БУКУРЕШТ - Сукоб у Украјини може демонстративно да означи крај западне доминације и појаву мултиполарног свјетског поретка, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Потпуно је могуће да ће овај сукоб демонстративно означити крај западне доминације, која је била способна да на разне начине у неким случајевима формира и уједињује цијели свијет против некога, а на врата ће покуцати мултиполарни свјетски поредак", оцијенио је Орбан приликом посете румунском граду Бајиле-Тушнаду.

Он је рекао да је за Будимпешту питање части да објави да је Европи потребна нова стратегија у украјинском сукобу, која је усмјерена на мир.

"Мађарска не треба да гаји илузије да може да утиче на стратегију Запада. Ипак, за нас је питање части и морала да изнесемо наш став да је потребна нова стратегија, која би за циљ имала мир и формулисање доброг приједлога о миру. Задатак ЕУ није да стане на било чију страну, већ да стане између Русије и Украјине", оцијенио је Орбан.

Он је навео да мир у Украјини може бити успостављен само након преговора Русије и САД, а Европа је пропустила своју шансу да посредује у томе.

Орбан је рекао да је поново након Другог свјетског рата дошло вријеме када Европа нема право гласа у важним безбједносним питањима, већ о њима одлучују Русија и Америка.

Мађарски премијер је указао да антируске санкције нису уздрмале Москву, а Европа је изгубила већ четири владе и налази се у економској и политичкој кризи.

"Стратегија Запада је слична возилу са пробушеним гумама на сва четири точка. Санкције нису уздрмале Москву. Европа је у невољи - економској и политичкој, четири владе су промијењене - британска, бугарска, италијанска и естонска. Људи ће се суочити са наглим скоком цијена. Велики дио свијета нас, такође, демонстративно није подржао - Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, арапске државе, Африка - сви се држе по страни овог сукоба и гледају своја посла", рекао је Орбан.

Он је истакао да Мађарска мора да се спреми за 2030. годину како би остала "успјешан локални изузетак" у периоду глобалне кризе која ће погодити Европу и Сједињене Америчке Државе, преноси "Спутњик".

"САД ће погодити озбиљна криза. У европским земљама је скоро неизбјежна економска рецесија, која, такође, може да изазове политичке олује. Управо тада морамо бити у одличној форми - потребна нам је дипломатска, економска, интелектуална и војна снага", објаснио је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана