Орбан: Балкан је капија Европе, а капија припада кући

Тањуг
Орбан: Балкан је капија Европе, а капија припада кући

БУДИМПЕШТА - Балкан је капија Европе, а капија припада кући, значи да је Балкан саставни дио Европе, изјавио је данас премијер Мађарске Виктор Орбан говорећи на конференцији предсЈедника скупштина земаља Вишеградске групе (В4) и југоисточне Европе у Будимпешти.

Орбан је рекао да у Мађарској постоји израз да пут у Европу увек води кроз Балкан, и да то није питанје избора већ геополитичка чинјеница.

“ЕУ, а поготову землје које су основале ЕУ, мисле да је Балкан тампон зона, а западни Европљани желе да сигурно и комфорно живе, и да ако дође до конфликта са југоистока, да не би требало да дође до Беча, Берлина или Француске”, рекао је Орбан.

Он је додао да је питање да ли ће ЕУ промијенити статус Балкана који ће бити болан за његове становнике или ће употребити нову стратегију, “а нова стратегија се зове интеграција”.

“Балкан не би требало да буде тампон зона већ дио ЕУ”, рекао је он и додао да је Балкан потребан Европској унији, колико и она њему.

Орбан је издвојио да је Мађарска економска корпорација са Балканом обећавајућа након 2015. године и да су се мађарски односи са Балкaном значајно побољшали.

“Ако се прошетате Будимпештом, видјећете Трг Бошњак - босански трг, видећете српске кафиће и цркве и Албанце који живе и раде у Мађарској”, рекао је Орбан.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана