Омиљена кћерка забила нож у леђа Трампу

Агенције
Омиљена кћерка забила нож у леђа Трампу

Вашингтон - Слиједићемо два једноставна правила, рекао је амерички предсједник Доналд Трамп у инаугурационом говору, "купуј америчко и запошљавај америчко". Док је то говорио, осам теретних бродова из Кине превозило је робу с брендом његове кћерке Иванке Трамп у САД.

Најмање 23 тоне ципела, двије тоне блуза и најмање 1.600 новчаника од кравље коже који се производе под именом Иванке Трамп допремљени су из Кине у Америку од Трампове побједе на изборима до 28. фебруара, показују подаци америчке царине.

Све то вријеме Трамп оптужује Кину да непоштеном трговином и валутним манипулацијама "краде" радна мјеста у Америци, а америчке фирме осуђује због сељења производње изван домовине.

Иванка Трамп, кћерка америчког предсједника у Кини не производи директно. То чине произвођачи којима је она повјерила свој бренд: фабрике "Г-ИИИ", "Мондани" и "Марк Фишер".

"Г-ИИИ" је 2015. године робу с потписом Иванке Трамп продао у вриједности од 29,4 милиона долара, а у првих девет мјесеци прошле године продаја је скочила за 13,3 милиона у односу на исто раздобље прошле године, наводи се у подацима компаније.

Али Иванкина линија није једини Трампов бренд који се производи у Кини. У посљедњих десет година више од 1.200 испорука терета из Кине или Хонгконга садржавало је производе, било мајице, кравате или ципеле, с презименом њујоршког мултимилијардера, указују подаци с царине.

Трамп је у кампањи говорио да је то било паметно пословање.

- Врло је лицемјерно пропагирати повратак послова у САД и истодобно производити у Кини. Али у њену одбрану, тешко да би јој се производња у Америци исплатила - рекао је стручњак за америчко-кинеске односе Кристофер Балдинг.

Иванка је прошлог мјесеца била на састанку с предузетницима у Бијелој кући када је њен отац говорио о враћању производње у Америку.

- Све ће бити темељено на повратку наших радних мјеста - поручио је.

Али не баш одмах, који дан након тога састанка једна фабрика у Кини примила је наруџбину за 10.000 ципела с потписом Иванке Трамп за идућу сезону.

Успјешна пословна жена

Иванка Трамп дуги низ година била је једина кћерка Доналда Трампа за коју јавност зна. Средином кампање јавност је упознала и Тифани, другу Трампову кћерку. Када је у питању каријера, сестре се знатно разликују. Иванка, која важи за Трампову омиљену кћерку је успјешна пословна жена. Након каријере модела, окренула се породичном бизнису, а потом покренула и сопствени. Са друге стране, Тифани није направила значајни успјех, иако се опробала као пјевачица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана