Оланд обећао уништење ИС-а

Агенције
Оланд обећао уништење ИС-а

Париз - Национална меморијална служба за 130 убијених у терористичким нападима на Париз одржана је у петак, а француски предсједник Франсоа Оланд дао је "свечано обећање" да ће уништити Исламску државу (ИС), која је организовала крвави пир у престоници.

Оланд је, обраћајући се окупљенима испред Палате инвалида, рекао да су они који су извели низ погубних напада у Паризу дјеловали у име болесних мотива изневјеривши свог бога, назвавши их "армијом фанатика".

Уз читање имена свих 130 жртава напада Француска је одала пошту убијенима прије двије седмице, од када је Париз завијен у црно и прожет страхом.

На служби у Паризу окупило се око 1.000 људи, међу којима и они који су преживјели нападе и породице жртава. Међутим, нису све породице жртава прихватиле позив да учествују у служби у великом комплексу у којем се налази војни музеј и Наполеонова гробница. Чланови породице једне жртве кажу да су одбили да присуствују служби, јер није довољно учињено да би се нација заштитила након првобитних терористичких напада у Француској почетком године.

- Одговорићемо на нападе пјевањем више пјесама и одласцима на концерте и стадионе - рекао је Оланд током обраћања.

Он је замолио грађане широм земље да том приликом украсе своје домове плаво-бијело-црвеном заставом.

У низу терористичких напада у Паризу, 13. новембра, убијено је 130 особа, а рањено више од 350. Нападачи су пуцали у ресторанима, баровима и концертној дворани, гдје је убијено 89 особа, а тројица нападача разнијела су се испред националног стадиона "Стад де Франс" у париској четврти Сен Дени. У нападима је учествовало најмање девет особа, које су мртве. Међу њима је и осумњичени за организацију напада Абделхамида Абауда, који је убијен у полицијској рацији у Сен Денију. Двојица мушкараца, међу којима је и главни осумњичени Салех Абдеслам, још су у бјекству, а потјера за њима је у току у Француској и Белгији.

Укључити и Асада

Француски министар спољних послова Лоран Фабијус први пут је изјавио да би могао размотрити учешће државне војске Сирије у борби против Исламске државе

- У борби против ИС-а потребне су двије мјере: бомбардовање и копнене трупе које не могу бити наше, већ то морају бити снаге (опозиционе) Слободне сиријске армије, сунитске арапске снаге, па и снаге Башара ал Асада, зашто да не - рекао је Фабијус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана