Одзвонило гаранцијама на 3 и 5 година за бијелу технику

Г.С.
Одзвонило гаранцијама на 3 и 5 година за бијелу технику

БРИСЕЛ - Европски парламент изгласао је директиву о забрани уграђених кварова. Било је 39 гласова "ЗА", док је само један био "ПРОТИВ".

Ријеч је о директиви коју је иницирала посланица у парламенту Биљана Борзан. Како је рекла преговори су трајали дуго, и били су тешки, а осим тога, постојао је и јак притисак индустрије.

"Корак смо ближе великој побједи за потрошаче", навела је она на свом Твитер налогу.

Иначе, на документу је радила хрватска европосланица Биљана Борзан из С&Д-а, која је члан тог Одобра.

Она је упозорила да се "ради се о тзв. програмираном кварењу уређаја, грађани су примјетили да оног трена када истекне гаранција за неки уређај, он се брзо поквари. Упркос томе што је технологија узнапредовала у односу на шездесете или седамдесете године прошлог вијека када су кућни апарати трајали по 10 и више година, сада је тај рок 5-6 година или знатно краће. То је неодрживо што се тиче околине јер бацамо кабасти отпад али је то удар на потрошачки џеп, јер се неки апарати морају стално да се обнављају".

Подсјећамо, Борзан је спровела истраживање које је показало како чак 94 одсто грађана Хрватске сматра како су уређаји произведени прије 20 година трајали дуже него уређаји произведени данас.

Исто тако, истраживања су показала како се највише уређаја поквари између друге и треће године употребе, одмах након истека обавезне гаранције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана