Одузету робу немају гдје да складиште

Милијана Латиновић
Одузету робу немају гдје да складиште

Бањалука - Роба чија се вриједност мјери десетинама хиљада марака, а коју у контролама због разних неправилности одузму републички инспектори, пропада и губи квалитет јер немају гдје да је складиште.

У Инспекторату Републике Српске истичу за “Глас Српске” да су из Робних резерви РС у стечају обавијештени да закључно са 31. јануаром ове године више не обављају послове складиштења, чувања и располагања робом одузетом у поступцима инспекцијског надзора.

- Инспектори свакодневно одузимају различите врсте робе коју затекну у промету без доказа о поријеклу, као што су шумски дрвни сортименти, шљунак, одјећа, обућа, парфеми, накит и слично, чија вриједност некада износи и десетине хиљада марака. Због новонастале ситуације у којој више не можемо Робним резервама предати одузету робу, а није ријешено питање на који начин ће се поступати са истом, инспектори су у пракси приморани да проналазе прелазна рјешења - навели су у Инспекторату РС и подсјетили да је прије неколико дана тржишна инспекција одузела сребро без доказа о поријеклу, чија вриједност се процјењује на више од 22.000 КМ.

У Инспекторату наводе да у оваквим ситуацијама инспектори налажу онима код којих затекну робу без поријекла да је складиште у својим просторијама, наглашавајући да је забрањено стављање у промет, дистрибуција или било каква манипулација том робом.

- Узимајући у обзир чињеницу да међу одузетом робом има и производа чији квалитет зависи од начина складиштења, догађа се да управо из тог разлога роба као што су шумски дрвни сортименти пропада и губи на квалитету, јер је изложена различитим временским условима - упозоравају из Инспектората РС.

Истичу да су у протеклој години израдили приједлог Уредбе о начину складиштења, чувања и располагања робом одузетом у поступку инспекцијског надзора, али да још није усаглашен коначан став о овом питању.

У Министарству трговине и туризма РС само су кратко одговорили да је у току израда наведеног прописа.

Због чега су у Робним резервама одлучили да више неће складиштити одузету робу у петак нисмо успјели сазнати јер се стечајна управница Доста Бараковић није јављала на наше телефонске позиве.

Заплијењени трупци и шљунак 

У Инспекторату РС наводе да је за прва три мјесеца ове године републичка шумарска инспекција одузела 269 кубних метара шумских дрвних сортимената чија вриједност се процјењује на 22.240 КМ.

- Републички тржишни инспектори су одузимали цигарете, а пољопривредни инспектори дуван. Значајне количине робе одузимају и општински инспектори, те је примјера ради у протеклим данима тржишна инспекција у Зворнику одузела два камиона шљунка без поријекла - навели су у Инспекторату.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана