Одржана традиционална војна парада у Паризу

Агенције
Одржана традиционална војна парада у Паризу

Париз - У Паризу је одржана парада поводом француског националног празника Дана пада Бастиље.

Поред домаћина предсједника Емануела Макрона дефиле су посматрали њемачка канцеларка Ангела Меркел, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, одлазећи предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и други угледни гости, међу којима нема британске премијерке Терезе Меј. Лист “Монд” наводи да уместо најављене предсједнице британске владе параду на Јелисејским пољима посматра вицепремијер Дејвид Лајдингтон.

На Јелисејским пољима данас су дефиловале војне снаге девет земаља које су поред Француске дИо Е2И, укључујући Велику Британију и Њемачку, а небом ће пролетјати немачки транспортни авион А400М, шпански Ц130 и два британска хеликоптера “Чинук”.

У паради у центру Париза учествовало је око 4.300 припадника оружаних снага, 196 возила, 237 коња, 69 авиона и 39 хеликоптера.

У паради су учествовали припадници Француско-њемачке бригада (БФА), која има 5.000 људи, а основана је 1989 као симбол послијератног јединства Француске и Њемачке, па сада прославља 30. годишњицу.

То што је један од Макроновох гостију на паради и генерални секретар НАТО француски медији описују као знак да је Алијанса и даље важна француском предсједнику.

Макрон данас показује одбрамбене капацитете ЕУ истицањем у први план европске војне сарадње на паради која се одржава у знак сјећања на 14. јул 1789. године када је тврђава-затвор Бастиља заузета током Француске револуције.

Како наводи thelocal.fr, ова демонстрација војне сарадње у оквиру ЕУ дешава се у тренутку нарастајућих напетости са САД.

Напомиње се да међу гостима нема предсједника САД Доналда Трампа, који је био гост француског предсједника на паради одржаној 2017. године, али се у међувремену њихов однос погоршао.

Дан пада Бастиље биће обиљежен и широм Француске парадама, прославама, ватрометима, а у самом Паризу ће ватрогасци традиционално отворити врата својих станица како би организовали забаве са грађанством.

Биће одржан и велики концерт код Ајфеловог торња.

Наводи се да, ипак, данашња парада у пријестоници Француске има шири политички значај пошто је јачање одбрамбене сарадње један од главних циљева које је Макрон поставио у спољној политици, а предсједник Француске не показује било какве знаке колебања око тога упркос нарастајућим политичким превирањима у Њемачкој и предстојећем иступању Велике Британије из Европске уније.

Француски сајт подсећа да је Макрон, који заступа идеју Европске инцијативе за интервенције (Е2И) која би предузимала мисије изван надлежности постојећих структура попут НАТО, поручио у саопштењу издатом уочи параде да је европска сарадња на пољу обране кључна.

“Летећи човјек” са пушком пролетио поред Макрона

У Паризу је у току парада поводом француског националног празника Дана пада Бастиље, на којој је приређена спектакуларна сцена на дефилеу пред француским предсједником Емануелом Макроном.

Испред трибине на којој се налазио председник Француске Емануел Макрон, бивши џет-ски шампион Фреки Запата летио је на свом „Флајборд еру”, лебдећој куполи која му омогућава маневре као из научнофантастичних филмова.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се да Запата у руци носи аутоматску пушку, што указује да би та летјелица могла да буде употребљена у арсеналу француске војске.

„Паризијен” наводи да је у питању летјелица коју као гориво покреће керозин и која посједује пет мини турбо мотора, који омогућавају брзину до 190 километара на час, а лет може да траје до 10 минута.

Макрону се очигледно допала демонстрација “Флајборд ера” пошто је уз широки осмијех и аплауз поздравио Запату, који је одлетио и препустио мјесто другим учесницима параде.

L'homme volant le combattant du futur. pic.twitter.com/DSipyQBiPW

— Christophe Giltay (@CGiltay) July 14, 2019

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана