Одржана сахрана бившег јапанског премијера Шинза Абеа

Танјуг
Foto: Танјуг

ТОКИО- Државна сахрана бившег јапанског премијера Шинза Абеа одржана је данас у Токију уз више од 4.000 ожалошћених који су присуствовали у условима пооштрених мјера безбједности.

Државној сахрани убијеног бившег премијера Шинза Абеа присуствовали су и чланови јапанске царске породице и више од 700 високих званичника из свијета, међу којима је и премијерка Србије Ана Брнабић.

Међу присутнима били су и претходни јапански премијери, јапански престолонасљедник Фумихито, а међу више од 700 страних гостију били су потпредсједница САД Камала Харис, индијски премијер Нарендра Моди и предсједник Медународног олимпијског комитета Томас Бах, пренијела је агенција Кјодо.

Јапански премијер Фумио Кишида изразио је на државној сахрани Абеа, најдубље жаљење због околности његове смрти и истакао његов "неуморан рад за Јапан и свијет".

У комеморативном говору на сахрани Абеа, који је убијен у јулу, Кишида је нагласио постигнућа бившег премијера у јачању јапанско-америчких односа, кроз иницијативу за безбједносни оквир "квад" који укључује још двије земље, Аустралију и Индију и промовисање "слободног и отвореног Индо-Пацифика".

Кишида је обећао да ће наставити Абеову мисију на рјешавању питања јапанских грађана које је Сјеверна Кореја отела прије више деценија, 1970-их и 1980-их, и нагласио да ће уложити највеће напоре на остварењу тог циља.

Приватна сахрана за Абеа одржана је четири дана након што га је убио наоружани нападач током предизборног говора 8. јула у западном граду Нара, а његови посмртни остаци су кремирани.

Уочи државне сахране коју је финансирала држава, расли су позиви за њено отказивање.

Национална полицијска агенција мобилисала је до 20.000 полицајаца како би спровела строгу безбједност у главном граду, посебно око хале Нипон Будокан у којој је одржана церемонија.

Противници одржавања државне сахране у више наврата су одржавали скупове испред кабинета премијера, зграде парламента и позивали да се тај догађај укине.

С обзиром на то да је сахрана подијелила јавно мњење, неке опозиционе странке су бојкотовале службу.

Опозициони посланици тврде да не постоји правни основ за организовање државне сахране бившег премијера, док су се појавила и питања о томе колико ће тај догађај на крају коштати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана