Одбијен захтјев Тачија за пуштање на слободу

Срна
Foto: ГС

ХАГ - Суд у Хагу одбио је захтјев бившег команданта терористичке ОВК Хашима Тачија за пуштање на слободу, саопштено је из суда, чији је званичан назив Специјализована вијећа за Косово.

У саопштењу се наводи да Тачи може најкасније до 31. августа да поднесе захтјев за сљедеће преиспитивање притвора. Из суда истичу да, уколико Тачи до тада не преда захтјев, то може учинити Специјално тужилаштво најкасније до 6. септембра.

Уколико Тачи не преда захтјев у првом року, то може учинити најкасније до 16. септембра.

Тачи, који је оптужен за злочине на Косову и у Албанији, затражио је раније да буде пуштен у једну од двије државе које су дале гаранције и да суд одреди услове под којима ће бивши командант терористичке ОВК бити у кућном притвору. Одбијајући тај захтјев, судија за претходни поступак Никола Гију сагласио се са аргументом тужилаштва да гаранције трећих држава не могу на адекватан начин смањити ризике које би донијело Тачијево пуштање из притвора.

Иако је прихватио да би ризик од Тачијевог бјекства из кућног притвора у трећој земљи могао бити смањен, судија Гију је закључио да се не би могао ограничити ризик да ће оптужени опструисати рад суда, утицати на свједоке или поновити кривично дјело.

Поново наглашавајући да на Косову "преовлађује клима застрашивања свједока", судија Гију је оцијенио да претходни покушаји да се суд и тужилаштво опструишу "показују да постоји вјероватноћа да ће Тачи поново починити кривична дјела", тим прије што је сада упознат са великим дјелом доказа против себе.

Тачи ће, како је раније најавио његов бранилац Грег Кихо, уложити жалбу на судијину одлуку о продужењу притвора. Оптужница терети Тачија, као и Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија терети за злодјела почињена од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 нелегална притвора терористичке ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Четворица оптужених ухапшена су на Косову 4. и 5. новембра прошле године. У првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра, сви су се изјаснили да нису криви за злочине из оптужнице. Тужилаштво је најавило да ће за почетак суђења бити спремно у јануару, а браниоци траже да процес не почне прије половине сљедеће године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана