Од сада лакши приступ тржишту рада Аустрије

Танјуг
Од сада лакши приступ тржишту рада Аустрије

БЕЧ- Реформа такозване "црвено-бијело-црвене карте", која је ступила на снагу, олакшава приступ страној радној снази тржишту рада Аустрије.

Многа предузећа у Аустрији имају проблема да нађу квалификовану радну снагу.

Због тога је још у јулу влада одлучила да спроведе реформу "црвено-бело-црвене карте".

Циљ владе је да створи модерно тржиште рада, које би олакшало приступ квалификованој радној снази и учинио ефикаснијим процес подношења захтева за добијање дозвола.

Реформа је узела у обзир многе захтеве предузетника, као и радне снаге, између осталог, убрзање поступка решавања захтева за добијања "црвено-бело-црвене карте".

Од сада је пут до те карте олакшан и за особе, које су током радног века мењале професију, или су се бавили нечим другим од оног што су учили.

Посебан фокус је на стручној радној снази за привремене пројекте на тржишту рада.

Посебно у туризму, нези и здравству недостаје радна снага, па реформа сада омогућава мање бирократски пут до добијања дозвола.

Такође се за пројекте могу убудуће доводити страни радници на до шест месеци, а за то им је потребна само виза и дозвола за рад без свеобухватног поступка.

Посебно од ове новине профитираће радна снага из ИТ сектора.

Накнадно они могу затражити и "црвено-бело-црвену карту", која им обезбеђује дужи боравак и право рада.

Сада предузећа могу без већих бирократских процеса затражити "црвено-бело-црвену карту" за радну снагу коју доводе из иностранства.

Сезонска радна снага, која је већ три године радила у Аустрији има од сада могућност да добије "црвено-бело-црвену карту".


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана