Обустављена потрага за рударима, ухапшен директор рудника

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Све спасилачке операције у руднику злата "Пионир" у Амурској области, у коме је скоро 20 дана заробљено 13 рудара, обустављене су, јавља данас ТАСС.

"Сви радови су обустављени због покретљивости тла. Прекинуто је уклањање шута и чишћење леда из каменолома за постављање пумпе, као и бушење четврте бушотине. Остаје ризик од поновног продора", рекли су представници спасилачких служби.

У акцију спасавања било је укључено укупно 226 људи и 29 комада опреме.

До несреће је дошло 18. марта, када је пробијена стијена у руднику злата "Пионир".

У руднику је остало затрпано 13 људи и са њима је прекинут сваки контакт. Њихова посљедња локација забиљежена је на дубини од 147 метара.

У региону је уведено ванредно стање.

РИА Новости јавља да је генерални директор рудника "Пионир" приведен.

"Градски суд у Благовешченску разматрао је захтјев Истражне управе Русије за Амурску област да одабере превентивну мјеру у виду притвора за Бирјукова А. оптуженог за кршење безбједносних захтјева током рада. Бирјукову је изречена мера превентиве у виду притвора у трајању од мјесец и 24 дана, односно до 19. маја 2024. године", наводи се у саопштењу.

Према списима предмета, Бирјуков је оптужен за тешко кривично дијело и пријети му казна до седам година затвора.

Како тврди РИА Новости, суд је сматрао да би оптужени, ако би остао на слободи, могао да побјегне, уништи доказе и изврши притисак на свjедоке.

Према саопштењу Истражног комитета, 18. марта увече, при извођењу радова у подземном руднику, дошло је до обрушавања стене, усљед чега је 13 радника остало заробљено испод земље.

Према истрази, оптужени је, док је био на челу производног погона, наводно знао да се радови у руднику изводе у границама лежишта резервоара каменолома испуњеног водом.

И поред кршења безбједносних правила, Бирјуков није организовао радове на исушивању каменолома, а дуготрајна неактивност довела је до пробијања воде из исцрпљеног каменолома и урушавања стијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана