Обољели од канцера траже одштету од централе Фукушима

Srna
Foto: Reuters

ТОКИО- Пред судом у Токију данас су почела саслушања према тужби у којој шест особа обољелих од рака траже одштету од близу пет милиона долара од оператора нуклеарне електране Фукушима.

Подносиоци тужбе су у вријеме нуклеарне катастрофе били дјеца и живјели су у истоименом граду, а данас болују од канцера тироидне жлијезде.

Ово је прва групна тужба коју су поднијели становници Фукушиме због здравствених проблема који су наводно повезани са катастрофом, наводе њихови адвокати.

Жена у двадесетим годинама свједочила је иза паравана и рекла да је одустала од плана да студира због вишеструких операција и лијечења.

Она је рекла да због болести није могла да иде на универзитет, односно да настави студирање ради будућег запослења или да оде на концерт.

"Морала сам да одустанем од свега. Желим да поново имам здраво тијело, али то је немогуће без обзира на то колико ја то желим", рекла је ова жена.

Она и још пет особа траже одштету од 616 милиона јена /4,9 милиона долара/ од Токијске електродистрибуције пошто сматрају да је ова компанија одговорна за њихову болест.

Хаварија у атомској централи догодила се након земљотреса магнитуде девет и цунамија 11. марта 2011. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана