Обновљене санкције Техерану?

Г.С.
Обновљене санкције Техерану?

Све санкције УН против Ирана су обновљене, а ембарго на конвенционално оружје против Техерана неће истећи средином октобра, саопштила је администрација америчког предсједника Доналда Трампа.

Међутим, 13 од 15 чланица Савјета безбједности УН кажу да је овај потез Вашингтона ништаван, јер је амерички државни секретар Мајкл Помпео искористио механизам договорен у споразуму 2015. године између Ирана и свјетских сила, а из којег су се САД повукле 2018. године.

Дипломате вјерују да ће веома мали број земаља поново увести санкције Техерану, које су укинуте споразум 2015. године, с циљем обуставе нуклеарног програма те земље.

Помпео је поручио да ће САД наредних дана саопштити низ додатних мјера ради јачања имплементације санкција УН и процесуирања оних који их прекрше.

- Враћање санкција данас представља корак напријед ка међународном миру и безбједности - рекао је Помпео касно синоћ.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес истакао је у синоћњем обраћању Савјету безбједности да он не може да предузме никакве мјере о питању америчке декларације да су санкције УН Ирану обновљене јер "ту постоје одређене несигурности".

- Овдје постоје одређене несигурности да ли је тај процес заиста покренут или не и да ли су санкције или прекиди и даље на снази - написао је Гутерес у писму Савјету безбједности.

Он је навео да генерални секретар не може да настави тај процес као да те несигурности не постоје.

Прошлог мјесеца Помпео је рекао да је покренуо тридесетодневни процес пред Савјетом који води обнови санкција УН Ирану и којим се спречава истек ембарга на конвенционалне оружје Ирану 18. октобра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана