Обнова градова укусан залогај за мафију

Приредио: Борис Ђурић
Обнова градова укусан залогај за мафију

Рим - Приоритет италијанских власти треба да буде брига о томе да мафија не преузме водећу улогу у реконструкцији порушених села и градова након земљотреса, који је усмртио скоро 300 људи.

Рекао је то начелник националног директората за борбу против мафије Франко Роберти, који је додао да је организовани криминал познат по инфилтрирању у грађевинске уговоре још од када је 1980. године земљотрес погодио околину Напуља, при чему је настрадало 2.400 људи.

Роберти је упозорио да се морају направити одређени кораци да се то не понови.

- Постоје ризици и сасвим је бескорисно да их скривамо. Грађевинске реконструкције након природних несрећа су укусан залогај за криминалце и њихове пословне интересе - рекао је Роберти. Он је такође рекао да је изградња са грешкама коју је спровела напуљска мафијашка група Камора утицала на број жртава и обим разарања током тадашњег земљотреса.

Такође су се биле појавиле оптужбе да је калабријска мафија или Нандрангета била умијешана у грађевинске уговоре након земљотреса у Л'Акили 2009. године. Локалном предузетнику Стефану Биасини суди се због помагања мафији да добије уговоре за реконструкцију. Роберти је нагласио да су научене лекције из несреће 2009. године, када је настрадало 308 људи, али ризик још постоји.

Ту је и примјер из прошле године, када су власти заплијениле 1,6 милијарди евра од грађевинских компанија на Сицилији, које су биле повезане са мафијом. Слична ситуација је и са обалним путем А3 од Калбрије до Напуља, чија је изградња почела прије 50 година, али ни до данас није завршена, због инфилтрације мафије у пројекат.

Италијанске власти отвориле су истрагу о томе да ли су грађевинске компаније игнорисале законе о мјерама против земљотреса када су рестаурисале јавне зграде, као што је школа "Ромоло Капраника" у Аматричеу, која је срушена до темеља прошле седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана