Објављени детаљи новог њемачког закона о усељавању

Дојче веле
Објављени детаљи новог њемачког закона о усељавању

Берлин - Стефан Мајер, државни секретар њемачког Министарства унутрашњих послова, говорио је за “Дојчевеле” о детаљима новог закона о усељавању страних радника.

“Овим законом се по први пут уводи један јединствени појам стручњака. А убудуће се више неће примјењивати правило по којем предност при запошљавању има држављанин Њемачке или неке друге земље Европске уније. Такође се укида и листа тзв. дефицитарних занимања тако да ће се све групе запослених третирати на исти начин. На првом мјесту нам је важно да стручну квалификацију изједначимо с академским образовањем. Дакле свако онај ко у својој домовини стекао квалификацију која је равноправна стандардима који вриједе у Њемачкој за ту врсту квалификације, може се према новом закону под олакшаним околностима уселити у Њемачку са сврхом запослења или како би тражио прикладан посао”, објаснио је Мејер за “DW“.

Важно је, каже он, да особе располажу добрим познавањем њемачког језика, у неким подручјима је довољно темељно познавање језика. За запошљавање је довољан ниво њемачког Б1, за мјесто у обуци Б2.

“Нама је важно да се услови за долазак у Њемачку провјере прије планираног доласка. То ће се обављати преко дипломатских представништава. Ту треба напоменути да постоји и могућност доквалификације у Њемачкој. Значи ако неки степен квалификације није довољан за издавање дозволе за усељавање у сврху рада онда се том кандидату може омогућити да потребну додатну квалификацију стекне и у Њемачкој. Морам нагласити да правило о запошљавању грађана западног Балкана нема везе с новим законом о усељавању стручне радне снаге. Правило о запошљавању грађана западног Балкана садржи и могућност запошљавања и полуквалификованих и неквалификованих радника. И то је довело до тога да за неквалификоване раднике обрада података у дипломатским представништвима траје врло дуго. Због тога сада не бих извлачио закључак да ће сада у свим представништвима долазити до гужви и застоја јер се нови закон циљано обраћа само квалификованим радницима. Али појачане навале на дипломатска представништва наравно нису искључена. Ту ће сигурно доћи до појачања особља али то је задаћа министарства спољних послова”, рекао је он.

Додао је и да је кроз мјеру о запошљавању грађана западног Балкана у Њемачку дошао велик број полуквалификованих и неквалификованих и највећим дијелом и старијих радника. То буди бојазни, каже он, да би за Њемачку могла доћи додатна социјална оптерећења повезана с пензијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана