Обиљежен дан јединице која је оборила невидљиви авион

Агенције
Обиљежен дан јединице која је оборила невидљиви авион

Београд - Војна јединица - 250. ракетна бригада Војске Србије, позната по обарању америчког "невидљивог" борбеног авиона "Ф-117" током NATO агресије на Србију, обиљежила је данас свој дан.

У оквиру свечаности положени су вијенци на споменик 28 припадника јединице погинулих у NATO бомбардовању.

Командант 250. ракетне бригаде, бригадни генерал Душко Жарковић истакао је да је основни задатак у наредном периоду да се борбена техника одржи у исправном стању, те додао да досадашњи резултати показују да бригада располаже способностима и капацитетима да обавља постављене задатке и одговори будућим изазовима, ризицима и пријетњама.

Жарковић је напоменуо да су припадници јединице од 1962. године, када је формирана прва јединица Противваздухопловне одбране тадашње ЈНА, 250. ракетног пука, увијек били свјесни неопходности максималне обучености и увјежбаности, преносе београдски медији.

Према његовим ријечима, обука у приближно ратним условима дошла је до изражаја 1999. године, када су свих 78 дана NATO агресије ракетне јединице водиле борбу против вишеструко надмоћнијег непријатеља.

Свечаности у команди 250. ракетне бригаде у касарни на Бањици присуствовао је замјеник начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, чланови породица погинулих припадника, као и пензионисане старјешине јединице.

Припадници 3. дивизиона ове бригаде оборили су 27. марта 1999. године амерички авион "Ф-117", изнад села Буђановци, срушивши тако мит о његовој необоривости.

Авион је пао у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са двије ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

"Ф-117" - "ноћни соко" репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, а представљао је симбол моћи због савремене технологије, која му је омогућавала да буде "невидљив" за све радарске системе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана