Обама: Ништа не може да оправда напад у Даласу

Агенције
Обама: Ништа не може да оправда напад у Даласу

Вашингтон - Предсједник САД Барак Обама сматра да ништа не може да оправда напад у Даласу који су извршила двојица наоружаних лица, недалеко од центра у којем се одржавала изложба карикатура пророка Мухамеда у организацији антиисламске групације, рекао је портпарол Бијеле куће Џош Ернест.

“Предсједник Обама наводи да екстремисти покушавају да оправдавају насиља које чине широм свијета под изговором да су против антиисламског изражавања које сматрају увредљивим”, рекао је портпарол.

Он је додао да је Обама поручио да ниједан чин изражавања, чак и ако је увредљив, не оправдава акт насиља, преноси АП. 

Портпарол Бијеле куће истакао је да је дјеловање полиције било чин храбрости и спријечило да буде још више жртава и повријеђених. 

Америчка иницијатива за одбрану слободе /AFDI/, која је организовала изложбу карикатура пророка Мухамеда у Герланду, у близини Даласа, понудила је награду у висини од 10.000 долара за најбољу карикатуру пророка Мухамеда. 

Присталице AFDI наводе да је сврха изложбе била заштита слободе говора у САД, за коју кажу да је угрожена усљед насилних пријетњи радикалних група људима који цртају пророка Мухамеда. 

Аналитичари су инцидент одмах повезали са сличним нападима у Паризу и Копенхагену, гдје су мете били сатирични магазин “Шарли ебдо” и кафић у којем је одржавана дискусија о слободи говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана