Обама и Ердоган разговарали о ИД

Танјуг
Обама и Ердоган разговарали о ИД

Вашингтон - Амерички председник Барак Обама и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган су се у телефонском разговору договорили о јачању сарадње у борби против ИД.

У посљедње вријеме Турска је под све већим притиском Запада да повећа подршку коалицији под вођством САД, која се ваздушним нападима бори против ИД у околини сиријског града Кобанеа, претежно насељеног Курдима, који се налази уз саму границу с Турском, преноси АФП.

У саопштењу Бијеле куће се истиче да су двојица предсједника разговарала о Сирији, нарочито ситуацији у Кобанеу и корацима који могу да се предузму како би се спречило напредовање ИД.

Наводи се и да је Обама честитао турском предсједнику због прихвата више од милион избеглица из Сирије, укључујући хиљаде из Кобанеа.

Турски лидер је, иначе, поново одбио апеле да његова земља почне да наоружава главну курдску странку у Сирији, коју Анкара сматра терористичком организацијом повезаном са забрањеном Курдском радничком партијом (ПКК), која је 30 година водила борбу за аутономију Курда на југоистоку Турске.

Анкара није расположена да наоружава Курде и војно интервенише против џихадиста ИС, плашећи се стварања ефикасних курдских борбених снага уз своју границу.

У синочњем разговору Обама и Ердоган су, како је саопштила Бијела кућа, разговарали и о блиској сарадњи на консолидовању мира и стабилности у Авганистану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана