Ново убиство у САД: Полицајац упуцао младића који је клечао

ГС
Ново убиство у САД: Полицајац упуцао младића који је клечао

Сједињене Америчке Државе потреса талас насилних протеста након смрти Џорџа Флојда, а сада се догодило још једно убиство које је извршио полицајац, преноси "Индеx.хр".

Убиство се десило у Валију, граду сјеверно од Сан Франциска.

Полиција Валија открила је у сриједу да је полицајац дан раније упуцао и усмртио 22-годишњем младића који је био осумњичен за пљачку током насилних протеста који већ данима трају широм САД.

Младићу, који је идентификован као Шон Монтероса, из мајице с капуљачом вирио је велики чекић, клечао је пред полицијом испред трговине "Wалгреен". Полицајци су у том тренутку утврдили да представља пријетњу и један од њих је запуцао. Неколико хитаца испаљено је према Монтероси, а један га је и устријелио. Монтероса је преминуо касније у болници.

На конференцији за медије у сриједу, један од полицајаца који је био на мјесту догађај, Шон Вилијамс, рекао је да је полиција примила позив с мјестом трговине "Wалгреенс" још у понедјељак навече, али други је стигао око подне другога дана. У позиву је била пријављена пљачка апотеке.

Неколико минута након позива испред трговине "Wалгреенс" је стигло и полицијско возило. Видјели су неколико демонстраната на паркингу препуном аутомобила, а Вилијамс је описао да се црни седан намјерно забио у полицијско возило. Активирао се зрачни јастук и повријеђен је полицајац који је био унутра.

Потом је описао да су полицајци посматрали осумњиченог, касније идентификованог као Монтеросу, натјерали га да клекне и стави руке на груди. Тада су примијетили нешто налик дршци пиштоља како вири из његове мајице. Један полицајац је процијенио да се ради о пријетњи, па је из свог аутомобила испалио неколико хитаца. Један од њих погодио је Монтеросу.

Касније се истрагом утврдило да је Монтероса имао велики чекић, односно маљ у џепу своје мајице с капуљачом. Младић је пребачен у болницу гдје је касније и подлегао повредама. 

Шеф полиције у Валију истакао је да су његови најелитнији полицајци тренирани за пуцање кроз вјетробранска стакла аутомобила те да је тај поступак дозвољен према правилима полицијске службе.

"Ово је нечувено. Полицајац није био у животној опасности. Монтероса се хтио предати. Својевољно је клекнуо и подигао руке. Монтероса полицајцима није пријетио, клечао је на поду с подигнутим рукама. Полицајац који је пуцао био је у свом аутомобилу. Монтероса му се није приближавао нити му пријетио. Крађа није оправдан разлог за убијање. Ријеч је о имовини", казао је адвокат младићеве породице, Џон Барис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана