Нови Зеланд: Свијетао примјер успјешне борбе против ковида-19

Танјуг
Нови Зеланд: Свијетао примјер успјешне борбе против ковида-19

ВЕЛИНГТОН, 9 - Данас је на Новом Зеланду обиљежен 100. дан од како је сузбијено ширење корона вируса, чиме је ова земља постала свијетао пример свијету којим хара опака болест.

У овој острвској земљи од пет милиона становника живот се вратио у нормалне токове - утакмице се одржавају пред препуним стадионима, људи сједе у пабовима и ресторанима ослобођени бриге да ће бити заражени.

Међутим, према писању АП, малобројни гласови ипак упозоравају да би земља могла неприпремљена да се суочи са неком будућом епидемиолошком корона-кризом.

Након што је у другој половини марта дијагностификовано 100 особа позитивних на корона вирус, уведене су стриктне и оштре рестриктивне мјере захваљујући којима је Нови Зеланд успио да спријечи ширење заразе.

У последња три мјесеца нови случајеви корона вируса евидентирани су само код ријетких путника повратника који су још на граници упућивани у карантин.

“Захваљујући медицинској стручности и добром политичком вођству успјели смо да се одупремо опакој болести. Погледајте, гдје год у свијету имате успешну борбу против епидемије, то је захваљујући тој комбинацији - медицинске стручности и доброг политичког вођства”, истакао је професор Мајкл Бејкер, епидемиолог са Универзитета у Отагу.

Он је нагласио да су многе земље веома лоше управљале пандемијском кризом, да сада то схватају и трагају за новим ријешењима угледајући се на Нови Зеланд.

Економија на Новом Зеланду боље је прошла него што су многи прогнозирали: незапосленост не прелази четири одсто, иако аналитичари тврде да та бројка није повезана са пандемијом, а одлуке и вођство премијерке Јасинде Ардерн сви хвале и наводе као веома успјешан примјер.

До сада је на Новом Зеланду потврђено укупно око 1.500 случајева и само 22 смртна исхода, а истраживања показују да је подршка Радничкој партији премијерке Ардерн у порасту уочи септембарских општих избора.

Због тога су стоти дан од како је сузбијено ширење корона вируса, многи грађани Новог Зеланда обиљежили ојсећањима захвалности и олакшања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана