Нови Зеланд: Јаке падавине изазвале поплаве и клизишта

Танјуг
Foto: Танјуг

ВЕЛИНГТОН- Обилне кише већ четврти дан погађају дијелове Новог Зеланда, што је изазвало поплаве и клижиста и приморало стотине људи да напусте своје домове, преноси Ројтерс.

Град Нелсон, на сјеверној обали Јужног острва, највише је погођен са више од 400 домова који су евакуисани, а неке од кућа су проглашене ненастањивим због кише.

"Штета коју сам видио код Нелсона била је веома узнемирујућа и мислим да ће им требати године опоравка. Док смо се возили, свуда су била клизишта", саопштио је званичник цивилне одбране на конференцији за новинаре. Метеоролошка служба је саопштила да је у Нелсону пало 172 мм кише од уторка, што је више него двоструко од просјечних августовских падавина.

Становницима Нелсона је речено да штеде воду због проблема са градским водоводним системом.

Служба цивилне одбране такође је упозорила становнике да се не приближавају обали због удара таласа од три метра на неким плажама.

Војска Новог Зеланда ангажована је у евакуацији и раду на спречавању поплава, наводи Ројтерс.

Обилне падавине погодиле су и Сјеверно острво Новог Зеланда у протекла 24 сата, неки градови су одсјечени, путеви и куће су под водом, а људи су евакуисани.

Цивилна одбрана Сјеверног острва је у објави на Фејсбуку рекла да се очекује да ће се поплаве ублажити с опадањем плиме касније данас, али неки путеви су и даље одсjечени.

Упозорење за јаку кишу остаје на снази на Новом Зеленду током цијелог данашњег дана, наводи Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана