Нови закон за возаче у Њемачкој

ГС
Foto: Илустрација

У Њемачкој наредног мјесеца ступа на снагу нови закон којим су предвиђене знатно веће казне од досадашњих.

Нови закон ће се примјењивати од 9. новембра, пише Фениx магазин, а возачи ће бити суочени са много већим казнама уколико начине саобраћајни прекршај.

- Возачи који паркирају своје возило тамо гдје важи општа забрана заустављања или паркирања казниће се са до 55 евра умјесто досадашњих 15 евра.

- Свако ко вози 16 или 20 км/х више од дозвољеног у урбаним подручјима, умјесто 35, платиће 70 евра. Возачи који кроз град јуре 91 км/х уместо дозвољених 50 км/х плаћају 400 умјесто 200 евра итд.

- Ако паркирате на мјесту предвиђеном за инвалиде, очекујте ​​казну од 55 умјесто досадашњих 35 евра.

- Потпуно нова одредба у закону односи се на неовлашћено паркирање на мјесту предвиђеном за возила на електрични погон и "цар схаринг" возила, а казна је 55 евра.

- Свако ко заузме траку за хитне случајеве или се чак користи њом за брже кретање аутомобилом, може очекивати ​​казну између 200 и 320 евра, као и мјесечну забрану вожње.

- Возачи камиона који прекрше новоуведену обавезу да при скретању десно у граду камион возе само брзином хода пјешака, платиће казну од 70 евра.

- Незаконито коришћење тротоара и бициклистичких стаза од стране возила казниће се новчаном казном до 100 евра умјесто до 25 евра колико је важило раније.

- Казна за изазивање непотребне буке при раду мотора и загађења које изазивају издувни гасови аутомобила (а које се могло избјећи), повећава се са 20 на 100 евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана