Нови вирус убија све више људи, СЗО засиједа

Танјуг
Нови вирус убија све више људи, СЗО засиједа

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација одржаће данас састанак стручног одбора за хитне случајеве како би се процијенило да ли епидемија коронавируса у Кини представља ванредну ситуацију на међународном нивоу.

Према најновијим информацијама, број заражених новим типом корона вируса у Кини порастао је на 440, а девет људи је умрло.

Нови коронавирус, који изазива упалу плућа, преноси са особе на особу, адаптира се и мутира, а заразио је и поједине медицинске раднике.

Вирус је први пут откривен у граду Вухану у провинцији Хубеј, да би се касније проширио на друге кинеске градове, укључујући Пекинг, Шангај и провинцију Гуангдонг, а откривено је и да има заражених и ван граница Кине.

Први случај потврђен је у САД, а ријеч је о пацијенту који се недавно вратио из Кине и који се након што је хоспитализован налази у добром стању.

Један случај је забиљежен у Јапану, Јужној Кореји, а два на Тајланду, а донијели су га кинески туристи из Вухана.

Земље у Азији и другим дијеловима свијета почеле су провјере тјелесне температуре на аеродромима, жељезничким станицама и аутопутевима како би пронашли људе који имају нови коронавирус.

Кинеску владу тада су кривили за погоршање САРС-а јер су у почетку скривали информације и блокирали рад Свјетске здравствене организације.

Овога пута, предсједник Кине Си Ђинпинг наредио је партијским одборима, владама и релевантним одјељењима на свим нивоима да треба да ставе на прво мјесто живот и здравље људи.

На аеродрому у Вухану провјерева се температура путника, а сви који раде у јавним службма носе заштитне маске.

Заражени пацијенти идентификовани су у 13 кинеских провинција, изјавио је директор Националне здравствене комисије Ли Бин, пренијела је државна телевизија ЧТВ.

- Већ је било преношења вируса са човјека на човјека и инфекције медицинских радника. Доказано је да се болест преноси преко респираторног тракта и да постоји могућност мутације вируса - рекао је Ли.

Свих девет преминулих пацијената је из провинције Хубеи гдје је и највише оболелих. Надлежни позивају грађане да избјегавају гужве и јавна окупљања, преноси АП.

Страх од епидемије се шири, јер ће милиони Кинеза ове седмице путовати својим кућама на прославу Нове године у суботу.


Нови вирус припада групи вируса који је узроковао САРС, болест од које је 2002/2003. године умрло 800 људи широм света, а која је такође потекла из Кине.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана