Нови скандал потреса Бијелу кућу: Лажна слика Трамповог устоличења

Глас Српске
Нови скандал потреса Бијелу кућу: Лажна слика Трамповог устоличења

Вашингтон - Нови скандал потреса Бијелу кућу. Службени фотограф америчке владе, на захтјев предсједника САД Доналда Трампа, фингирао је фотографије с његове инаугурације 2017. како би јавност добила утисак да је на ту церемонију дошло знатно више људи него што заиста јесте.

Он је испунио празан простор на фотографијама јер се Трампу никако није свидјело што је окупљена маса била видно мања од оне код Обаме 2009. године.

Детаљи о овој интервенцији објављени су у истрази америчких федералних органа до чијег је садржаја дошао британски магазин “Гардијан”. Бијела кућа је покушала да увјерити јавност да је Трампова инаугурација била најпосјећенија у историји.

- Измијенио сам неке фотографије тако што сам “зумирао” окупљене. Учинио сам то јер су жељели створити утисак да је било више људи. Нису то од мене изричито тражили, али схватио сам да би требало да то учиним - каже фотограф.

Истрага је показала да је тадашњи представник Бијеле куће за медије Шон Спајсер био укључен у малверзације с фотографијама и чини се да је управо он био функционер који је контактирао са фотографом, а касније дао своју “историјску изјаву”.

- Ово је била најпосјећенија инаугурација у историји и у свијету - казао је Спајсер.

Ово је посљедњи у низу скандала јер послије објављивања текста у “Њујорк тајмсу” од анонимног аутора из Бијеле куће да Трамп плаховито и аморално води САД, један по један високи званичник администрације се правда.

- То нисам био ја - рекао је државни секретар Мајк Помпео.

- Ни ја - рекао је потпредсједник Мајкл Пенс.

Главни државни тужилац Деф Сешнс објавио је истовјетан текст на “Твитеру”.

Готово читав кабинет и лидерски тим који ради за Трампа није признао кривицу за писање анонимног коментара у коме се наводи ковање завјере против њега. Ипак, све је то подстакло америчког предсједника да покрене “лов на кртицу” и јавну дискусију о особи која је написала коментар.

Предлажу и полиграф

Сенатор Кентакија Ренд Пол предложио је да чланови администрације иду на полиграфско испитивање. Предложена је и друга опција, да виши званичници напишу изјаву која би касније могла да буде коришћена и на суду. Према једном извору, Бијела кућа има листу од 12 осумњичених. Портпаролка Бијеле куће Сара Хакаби-Сендерс је рекла да је “Њујорк тајмс” саучесник у овом лажљивом акту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана