Нови шеф Ал Каиде је "Мач освете", опаснији је и од Бин Ладена

Танјуг
Нови шеф Ал Каиде је "Мач освете", опаснији је и од Бин Ладена

ЛОНДОН- Терористичка организација Ал Каида се спрема да поново постане пријетња свијету као што је то била током напада на Њујорк 11. септембра 2001, јер је на чело дошао немилосрдни вођа кога зову "Мач освете" и за кога обавјештајне службе кажу да је гори од Осаме бин Ладена, бившег вође Ал Каиде.

- Вјерује се да је крвожедни Саиф ал-Адел нови вођа Ал Каиде и да регрутује борце Исламске државе, као и да изазива страх од звјерстава широм Запада. Ради се о бившем египатском генералу (60) за кога се вјерује да је генијалан и немилосрдан стратег и преузеће вођење организације од Ајмана Завахирија - пише британски Мирор.

Високи британски експерт за тероризам рекао је за тај лист да је, у поређењу са Завахиријем, "Ал-Адел много ефикаснији лидер, у најмању руку је егал са Осамом бин Ладеном, ако не и опаснији од њега".

Гласине да је Завахири вјероватно мртав значи да ће обавјештајне службе са Запада морати да се припазе због реорганизације Ал Каиде, с обзиром на то да је Саиф, који има базу у Ирану, нови шеф, наводи Мирор.

- Британски и амерички шпијуни су пратили Саифове потезе годинама, јер је био умијешан у сваки Ал Каидин напад који се догодио у протекле три деценије - додаје се у тексту.

Египатски џихадиста, ветеран Ајман Завахири, преузео је вођство над терористичком организацијом послије убиства Бин Ладена 2011. године, али скоро да се о њему није чуло годинама.

Бивши ФБИ експерт за контратероризам Али Суфан је написао да би Саиф могао да буде "трећи емир Ал Каиде" са тродеценијским стажом у тој организацији.

Америка већ нуди 10,5 милиона долара за информацију о Саифу, кога траже због бомбардовања амбасаде САД у Најробију и Дар ес Саламу, када је погинуло 224 људи.

Саиф је водио Бин Ладенову личну "Црну гарду", јединицу за заштиту у Авганистану, која је добила назив по црним марамама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана