Нови арктички нафтни пројекат Росњефта биће највећи на свијету

Агенције
Нови арктички нафтни пројекат Росњефта биће највећи на свијету

Москва - Пројекат “Восток” захтијева 150 милијарди долара инвестиција, а створиће 100.000 радних мјеста, рекао је директор Росњефта Игор Сечин предсједнику Русије Путину.

Двојица блиских сарадник чија сарадња траје деценијама у уторак су у Кремљу срели да поразговарају а међу приоритетима је био Арктик, тачније нафтни пројекат “Восток” је био кључни дио дискусије, пише “Москва тајмс”.

Игор Сечин и његова државна компанија Росњефт планирају да експлоатишу огромне резерве нафте испод тундре на сјеверу Уралског региона и да је извозе преко пројектоване луке на полуострву Тајмир.

Биће то највећи нафтни пројекат у модерној нафташкој историји, истакао је Сечин у разговору са Путином, пише “Москва тајмс”.

Према ријечима шефа Росњефта, пројекат “Восток” подразумијева градњу 15 нових индустријских насеља, два аеродрома, луке на мору, око 800 километара новог нафтовода, 3.500 километара нових електричних водова и 2.000 мегавата електричних капацитета.

Такође ће створити 100.000 нових радних мјеста и повећати национални БДП Русије за два процента, додао је Сечин.

До обале Актика

Пројекат се заснива на развоју неколико нафтних поља, од којих су барем три у области Ванкор. Нови нафтоводи и пројектовани лучки терминал омогућиће партнерима да извозе, како се процијењује, 25 милиона тона нафте годишње преко Сјеверне поморске руте.

Тај нафтовод је такође пројектован да преноси нафту из Пајаке, са поља лоцираних дуж ријеке Јенисеј. До 2030, укупно 100 милиона тона нафте може се извести тим нафтоводом преко нове луке у Тајмиру.

За потребе тог пројекта треба да се сагради флота ледоломаца класе Арк7, рекао је раније Сечин.

Нафтна компанија има потребну подршку Кремља, пише “Москва тајмс”. Росњефт и друге компаније добиће велике пореске олакшице како би се умањили трошкови пројекта.

Сјеверна рута

У позадини нових пројеката лежи намјера Кремља да подржи испоруке Сјеверном поморском рутом. Путин је у мају 2018. одредио Сјеверну поморску руту као национални приоритет и затражио да до 2024, годишњи промет том рутом достигне 80 милиона тона робе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана