Нове НАТО трупе у Литванији можда тек 2027. године

Танјуг
Foto: Илустрација

ВИЉНУС- Литванија мора да повећа издвајања за одбрану на три одсто БДП-а како би могла да смјести много већи број НАТО трупа, изјавио је предсједник те земље Гитанас Науседа уочи самита НАТО-а на којем ће се говорити о начинима на које би алијанса могла да се супротстави растућим безбједносним пријетњама након руских војних акција у Украјини.

Науседа је у интервјуу Ројтерсу ове недjеље истакао да се нада да ће Литванија моћи да прими на своју територију бригаду НАТО трупа до 2027. године, али и да ће то бити могуће само ако потроши стотине милиона евра на развој смјештајних војних објеката.

„Што се тиче инфраструктуре, нисмо спремни да распоредимо јединицу величине бригаде у Литванији, јер овдје нема смјештајне инфраструктуре. Надам се да ћемо до 2027. бити спремни. Ријеч је о стотинама милиона евра за ту намјену, а то значи издвајања у висини од три одсто БДП-а“, навео је Науседа, преноси Ројтерс.

Земље чланице НАТО-а нису сложне кад је у питању распоређивање трупа и додатног наоружања, а државе у близини Русије траже веће присуство НАТО снага на свом тлу, иако им често недостаје инфраструктура да их прихвате, оцјењује британска агенција.

Њемачка сада командује одредом НАТО-а од око 1.700 војника у Литванији, који је појачан непосредно послије почетка сукоба у Украјини, а уочи самита НАТО који ће се одржати сљедеће недјеље у Мадриду Берлин се сложио да припреми борбено спремну бригаду са око 3.000 војника који би могли брзо да буду распоређени у Литванији, ако то буде потребно, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана