Нове корона мjере ступиле на снагу у Аустрији

Танјуг
Нове корона мjере ступиле на снагу у Аустрији

БЕЧ - У Аустрији су данас ступиле на снагу нове епидемијске мере које погађају понајвише невакцинисане грађане.

Као што је најавила влада, на снагу је ступила нова уредба којом се враћа обавеза ношења маски вишег заштитног нивоа, то јест FFP2.

На свим мjестима где је до сада морала да се носи маска од сада сви грађани морају носити маске типа FFP2. То се тиче супермаркета, апотека, дрогерија, јавног превоза, бензинских пумпи са прикљученом продавницом.

У осталим продавницама, према уредби, постоји разлика између вакцинисаних, излијечених и невакцинисаних купаца.

Невакцинисани, наиме, морају носити маску типа FFP2 од сада у шопинг центрима и свим продавницама, а тако и одјеће, електронских уређаја и слично, док вакцинисани и излијечени  не морају носити маске у тим продавницама, осим у Бечу гдје морају носити „обичне“ маске.

За коришћење тих „слобода“, међутим, морају, током боравка у продајном простору са собом имати доказ о вакцинацији или прележаном обољењу, пошто су најављене контроле.

Такође, невакцинисани су дужни да носе FFP2 маске и у културним установама као што су музеји, библиотеке или архиви.

Од ове мјере изузети су концерти и позоришта, али и биоскопи гдје невакцинисани могу уз негативан тест бити изједначени са вакцинисаним или излијеченим грађанима и тамо могу носити и „ обичне „ маске.

Обавеза ношења маски типа FFP2 уведена је и у католичким црквама на службама, док ће за крштења, венчања и слично умјесто обавезе ношења маски бити примењено правило „3G“, односно учешће је могуће само уз сертификат о вакцинацији, прележаном ковид19 или негативни тест.

Због повратка обавезе ношења FFP2 маски већина супермаркета и дисконта нуди својим купцима бесплатне маске.

Нова уредба предвиђа и скраћење важења тестова, те сада антигенски тестови, као што је то већ неко дуже вријеме случај у Бечу, важе широм Аустрије, као „улазница“ у ресторане, кафиће, биоскопе и слично само 24 сата уместо 48 сати, а PCR тестови 48 уместо досадашњих 72 часова.

Иначе, аустријска влада донијела је одлуку о пооштравању корона мјера због стално растућег дневног броја новообољелих, али је најавила и да ће мјере бити етапно пооштраване у складу са попуњености капацитета на интензивној њези.

Међутим, тога нема у новој уредби.

Наиме, влада је најавила да прво пооштравање, то јест актуелно, ступа на снагу чим се се достигне попуњеност капацитета од 10 одсто, односно 200 ковид пацијената на интензивној њези.

Следеће пооштравање мера предвиђено је када попуњеност капацитета достигне 15 одсто, односно 300 кревета.

Предвиђено је да се седам дана, након што попуњеност на интензивној њези пређе 15 одсто, уведе „2G“ правило за ноћну гастрономију и велике манифестације, а то значи да ће приступ бити омогућен само вакцинисанима и излијеченима, уз укидање могућности кућног тестирања.

Даље мјере слиједе када попуњеност на интензивној њези пређе 20 одсто, то јест од тада свуда гдје је примјењивано правило „3GГ“, омогућиће се само приступ вакцинисанима, излијеченима и PCR тестиранима.

Овај план владе се, међутим, не налази у уредби Министарства здравља, а као разлог Министарство наводи да се ради о динамичној ситуацији у којој се земља налази, док је план увођења мJера на основу попуњености капацитета на интензивној њези само „политичка жеља“, те уношење тих жеља не би био најбољи приступ.

У Министарству истичу да за свако поостравање мјера, свакако, морају издати нову уредбу са детаљним описом мера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана