Новак: Москва неће извозити нафту по ограниченој цијени

Срна
Новак: Москва неће извозити нафту по ограниченој цијени

МОСКВА - Русија неће извозити нафту за коју је Запад наметнуо горњу границу цијена чак и ако Москва мора да прихвати пад производње нафте, рекао је данас потпредсједник руске Владе Александар Новак.

”Радимо на механизмима за забрану коришћења инструмента ограничења цијена, без обзира на то који ниво је постављен, јер би такво мијешање могло додатно да дестабилизује тржиште”, рекао је Новак.

Он је истакао да Русија неће радити под ограничењем цијена, чак и ако Москва мора да смањи производњу.

“Русија ће продавати нафту и деривате само земљама које послују по тржишним условима, чак ако то значи смањење производње”, рекао је Новак.

Новак је нагласио да је глобално тржиште нафте тренутно у бољем стању него прије два мјесеца, али и даље има много неизвјесности, укључујући и ситуацију са вирусом корона у Кини.

“Неизвјесности посебно проистичу из високог нивоа инфлације у многим земљама, високог нивоа државног дуга и пооштрене монетарне политике. Наравно, важан фактор су периодичне епидемије ковида у Кини, највећем потрошачу руских енергетских ресурса”, рекао је Новак у интервјуу за телевизијски канал “Русија-24”.

Он каже да је на састанку ОПЕК-а плус поновљена одлука о смањењу производње нафте за два милиона барела дневно од новембра.

“Ова одлука је препозната као исправно усмјерена ка стабилизацији тржишта”, рекао је Новак.

Он је навео да ће земље ОПЕК-а плус у случају потребе организовати ванредни састанак ради прилагођавања тржишној ситуацији, али да тренутно нема потребе за тим.

“Поновили смо одлуку која је донета прије два мјесеца”, рекао је Новак и додао да ће се министарски надзорни комитет ОПЕК-а плус поново састати 1. фебруара.

Земље Г7 и Аустралија договориле су ограничење цијене руске сирове нафте од 60 долара по барелу у покушају да се предсједнику Владимиру Путину ускрати приход, а да се руска нафта задржи на глобалним тржиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана