Њемачкој недостаје 400.000 квалификованих радника

Срна
Њемачкој недостаје 400.000 квалификованих радника

БЕРЛИН - Нова њемачка коалициона влада жели да привуче 400.000 квалификованих радника из иностранства на годишњем нивоу како би се позабавила и демографском неравнотежом и недостатком радне снаге у кључним секторима који ризикују да поткопају опоравак од пандемије вируса корона.

"Недостатак квалификованих радника је до сада постао толико озбиљан да драматично успорава нашу економију", рекао је Кристијан Дуер, парламентарни лидер ко-владајућих Слободних демократа /ФДП/, за пословни магазин "Виртшафтсвохе".

Он је истакао да се проблем старења радне снаге можемо ставити под контролу само модерном имиграционом политиком.

"Морамо што прије да достигнемо цифру од 400.000 квалификованих радника из иностранства", додао је Дуер.

Социјалдемократе канцелара Олафа Шолца, Дуеров ФДП и еколози Зелени договорили су се у свом коалиционом споразуму о мјерама попут бодовног система за стручњаке из земаља ван ЕУ и подизања националне минималне плате на 12 евра по сату што би рад у Њемачкој учинило привлачнијим.

Њемачки економски институт процјењује да ће се радна снага ове године смањити за више од 300.000 људи јер се више старијих радника пензионише него што млађи улазе на тржиште рада.

Очекује се да ће се овај јаз проширити на више од 650.000 2029. године, остављајући акумулирани мањак људи радног узраста 2030. године од отприлике пет милиона. Број запослених Нијемаца прошле године је порастао на скоро 45 милиона, упркос пандемији вируса корона.

Послије деценија ниске стопе наталитета и неравномјерне миграције, смањена радна снага, такође, представља демографску темпирану бомбу за њемачки јавни пензиони систем, у којем је све мање запослених оптерећено задатком финансирања пензија растуће масе пензионера који живе све дуже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана