Њемачка враћа хиљаде миграната у Аустрију

Танјуг
Њемачка враћа хиљаде миграната у Аустрију

Беч - Њемачка враћа на хиљаде миграната у Аустрију, а ако настави ову стратегију ове године ће са северозапада у Аустрију доћи до 30.000 економских избјеглица, процјењује бечки дневник "Кронен цајтунг".

Лист указује да је само током јануара из Њемачке у Аустрију враћено 3.723 Мароканаца, Алжираца, Египћана.

Још у октобру прошле године је аустријски канцелар Вернер Фајман рекао да је такав развој нереалан.

Док се министарства унутрашњих послова и одбране Аустрије боре за успостављање дјелотворне заштите државне границе на југу хиљаде економских избјеглица долази у земљу из сусједне Њемачке. Берлин, како наводи лист, очигледно спроводи брзо враћање избјеглица у правцу Аустрије, што је негирао канцелар Фајман.

Дневно из Њемачке у Аустрију бива враћено између 50 и 200 економских избјеглица.

У јануару је просјечно из Њемачке враћано 123 особе, а у фебруару се тај број, како наводи Министарство унутрашњих послова, смањио прије свега јер је смањен притисак избјеглица који су долазили са југа у Немачку.

Аустријске власти нису задовољне дјеловањем сусједа јер ће враћени мигранти или покушати на илегалан начин поново до доспију у Немачку, или ће поднети захтев за добијање азила у Аустрији, са готово никаквим изгледима на позитиван одговор.

Да би решили проблем са протерјивањем економских миграната, које враћа сада Њемачка, министри унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер и одбране Ханс Петер Доскоцил планирају пут у Мароко како би се закључио споразум о реадмисији.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана