Њемачка уводи божићни локдаун за невакцинисане

Индекс.хр
Foto: Tанјуг

Њемачка канцеларка на одласку Ангела Меркел и кандидат за канцелара Олаф Сцхолз разговарали су у четвртак с државним лидерима како би договорили нове мјере за сузбијање драматичног пораста броја случајева вируса корона.

Невакцинисаним људима забрањен је приступ готово свим фабрикама, осим трговинама које су нужне и апотекама. То се односи и на ресторане, кафиће, позоришта, кина...

Која су нова ограничења?

Савезни и државни лидери сложили су се са сљедећим мјерама:

- Ограничења контакта за невакцинисане особе

- Улаз у трговине, ресторане, музеје и кина биће омогућен вакцинисаним или опорављеним особама

- Могући су додатни тестови за невакцинисане у посебним ситуацијама

"Слиједи нам божићни локдаун за невакцинисане", рекла је Меркел након састанка.

Ограничења јавних и приватних окупљања

Допуштени број људи на спортским и културним догађајима биће значајно ограничен на максимално 30-50 посто сједећих капацитета. Максималан број људи који ће бити допуштен на таквим догађајима у затвореном је 5.000, а на отвореном 15.000.

"Ноћни клубови биће затворени у подручјима гдје ће стопа заразе бити превисока", најавила је Меркел.

Приватна окупљања на којима ће учествовати невакцинисани биће ограничена само на чланове једног кућанства и двије особе изван кућанства.

Обавезна вакцинација?

Уз постојећу обвезу вакцинације за одређене установе, ускоро би могла бити уведена и општа обвеза вакцинисања. Ако о томе буде постигнут договор, мораће га потврдити Парламент. Меркел је данас након састанка изјавила да она подржава такву мјеру.

Будући њемачки канцелар Олаф Сцхолз (СПД) најавио је да би већ до краја године могла бити покренута процедура за доношење закона о увођењу опште обвезе вакцинисања. Како је рекао, заступници би код гласања били одријешени страначке стеге и гласали по савјести. Такав начин изјашњавања у Бундестагу примјењује се код етички осјетљивих питања.

Њемачка је јуче забиљежила 446 смртних случајева од посљедица короне, што је највећи број у посљедњих девет мјесеци. У задња 24 сата има 73.209 нових случајева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана