Њемачка у све већим проблемима

ГС
Њемачка у све већим проблемима

У Њемачкој се ситуација с недостатком стручне радне снаге у првом тромјесечју ове године додатно погоршала.

Како јавља Институт њемачке привреде (ИЊ) у марту је број непопуњених радних мјеста за које послодавци нису у могућности да нађу одговарајућу радну снагу порастао за додатних 88.000 те се сад налази на рекордном нивоу од 558.000.

Мањак квалификованих радника, како даље произлази из испитивања, погађа све сегменте тржишта рада, али је посебно изражен на пољу здравства, социјалне помоћи, образовања и грађевинарства.

Само у секторима здравства, социјалне помоћи и образовања шест од десет радних мјеста није попуњено због недостатка одговарајуће радне снаге, стоји у саопштењу ИЊ-а. У пандемијским годинама 2020. и 2021. је успорен прилив стручне радне снаге из иностранства, али је тренд повећаног броја непопуњених радних мјеста почео много раније. Један од разлога је и одлазак у пензију бројчано снажне генерације из средине педесетих.

У суботу је објављена и информација савезне владе по којој посљедњих година расте број пензионера, тј. особа које су навршиле 67 година, а које су још увијек активне на тржишту рада. Прошле године је 1,05 милиона становника старијих од 67 било у некој форми радног односа, што је осјетни пораст у поређењу с 2010. када је само 685.000 пензионера још увијек додатно уз пензију одлазило на посао.

Овај феномен повезује се с мањком стручњака због чега послодавци многе квалификоване раднике и након одласка у пензију враћају на старо радно мјесто. Осим појачаног увоза стручњака из земаља Европске уније, њемачка је олакшала процес стицања радних и боравишних дозвола и за становнике земаља изван ЕУ. Тако је од 2016. на снази програм запошљавања радника са западног Балкана који омогућава миграцију на њемачко тржиште рада. Послодавци и синдикати су одмах након почетка рата у Украјини од власти затражили укидање бирократских препрека како би се избјеглице из Украјине што брже интегрисале у њемачко тржиште рада.

Како пише Вечерњи лист, потражња за радницима у Њемачкој већа је него икад. Индекс радних мјеста БА-Џ њемачког Федералног завода за запошљавање у априлу је био виши него икад са 138 бодова, објавио је прошлог мјесеца Федерални завод за запошљавање.

Према истом извору, крај већине корона ограничења и пролејћно оживљавање тржишта рада допринијели су успону у марту. Погођени су готово сви сектори, а посебно угоститељство, јавља дпа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана