Њемачка у озбиљној стамбеној кризи

ГС
Њемачка у озбиљној стамбеној кризи

Више од 360.000 четворних метара стамбеног простора у власништву њемачке државе зјапи празно, показују подаци у које је увид добила агенција дпа, а Њемачкој по процјенама стручњака недостаје око 600.000 станова.

Ријеч је о неколико хиљада станова у којима би, према информацијама, требали бити смјештени државни службеници.

Само у Берлину Државна агенција за некретнине власник је 18.000 четворних метара празних станова. БИМА спада међу највеће власнике некретнина у Њемачкој, подсјећа Дпа.

Велики број празних станова

Бројке о празним државним становима откривене су у одговору министарства финансија на питање посланика странке Љевица у доњем дому њемачког парламента Бундестагу Карен Лаy, у који је дпа добила увид.

У министарству финансија кажу да су међу празним некретнинама станови који након исељења још нису изнајмљени, али би могли добити станаре у скорије вријеме. Празни су и станови којима је потребна адаптација, додају, преноси Индекс.

У неколико случајева станови се не могу користити дугорочно зато што немају потребне дозволе, наводе у министарству.

Посланик Љевице сматра да дио одговорност за несташице стамбеног простора сноси влада, с обзиром на бројне празне некретнине у државном власништву. 

"Државни службеници такмиче се на прегријаном тржишту некретнина, посебно у Берлину", истиче Лаy.

Њемачкој тренутно недостаје 600.000 станова

Њемачки савјет стручњака за некретнине процјењује да Њемачкој тренутно недостаје 600.000 станова.

Од укупно готово шест милиона четворних метара државних "комерцијалних и других некретнина", што укључује и уредске, складишне и производне просторе, тренутно је празно око 2,8 милиона четворних метара, стоји у одговору министарства.

Око 638.000 четворних метара тих некретнина није употребљиво, а држава планира продати око 453.000 четворних метара, кажу у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана