Њемачка тражила од Пољске објашњење о незаконитом издавању виза

Tanjug
Foto: Twitter

БЕРЛИН- Званичници њемачке владе разговарали су данас са пољским колегама, тражећи од њих да појасне колико је виза издато у оквиру незаконитог програма у којем су нека пољска конзуларна представништва издавала визе у Африци и Азији, у замјену за новчану накнаду, изјавио је један њемачки званичник.

Пољску недјељама потресају извјештаји да су њена конзуларна одјељења од 2021. године издала око 250.000 виза избјеглицама из Азије и Африке у замјену за мито од по неколико хиљада долара, преноси АП.

Пољска је чланица безвизне зоне ЕУ познате као Шенгенска зона и када се избјеглице докопају Пољске могу слободно да прелазе европске границе, укључујући и њемачку границу.

Конзервативна влада у Варшави потврдила је да је дошло до неких грешака, али подсјећа да су власти извршиле нека хапшења и отпуштања инсистирајући да обим овог проблема није толико велик као што су преносили пољски медији.

Њемачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер разговарала је данас телефоном са пољским колегом Маријушом Каминским док је пољски амбасадор у Њемачкој Даријуш Павлос позван на разговор са њемачким државним секретаром Берндом Кресером у министарству унутрашњих послова у Берлину, рекао је за АП неименовани званичник њемачке администрације.

Исти извор је додао да су њемачке власти такођер поставиле питање које противмјере предузима влада у Варшави.

Њемачки званичник који је захтијевао анонимност примијетио је да је њемачка савезна полиција због тренутне ситуације са избјеглицама значајно појачала сигурносне мјере у пограничним подручјима и на њемачким границама, посебно на њемачко-пољској граници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана