Њемачка: Траспорт гаса "Сјеверним током 2" не угрожава никога

Танјуг
Њемачка: Траспорт гаса "Сјеверним током 2" не угрожава никога

​БЕРЛИН - Траспорт руског гаса у Њемачку преко контроверзног гасовода "Сјеверни ток 2" неће угрозити снабдијевање највећих европских економија, ни Европску унију, саопштило је данас министарство економије Њемачке.

Иако је гасовод спреман да испоручује гас, још недостаје сертификат Федералне агенције њемачке (гасне) мреже, а анализа министарства је кључни услов да то регулаторно тијело настави процес сертификовања, пренио је Ројтерс.

"У својој анализи Савезно министарство привреде закључило је да издавање сертификата не угрожава сигурност снабдијевања гасом Њемачке и Европске уније", наводи се у саопштењу министарства.

Такође се предочава да је министарство доставило своју анализу регулаторном тијелу након разговора са сусједним земљама ЕУ и додаје да су Италија, Аустрија, Пољска, Чешка, Мађарска, Естонија, Летонија и Литванија добиле прилику да учествују у консултацијама.

Њемачки регулатор има рок до почетка јануара да сертификује гасовод, али би одлуку могао донијети и раније.

Након што регулаторно тијело да своју препоруку тај документ се шаље Европској комисији која има рок од два мјесеца да се изјасни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана