Њемачка стала на пут Америци?

Г.С.
Њемачка стала на пут Америци?

Блиске економске и културне везе које су изградиле Русија и Њемачка постале су препрека на путу САД у борби против Русије, пише америчка агенција “Блумберг”.

Према наводима аутора чланка, док администрација америчког предсједника Џоа Бајдена покушава да спријечи Русију како не би извела наводно планирани напад на Украјину, све се више сумња у спремност Њемачке да се укључи у ту борбу.

Према ријечима извора на које се агенција позива, амерички званичници све чешће говоре о “проблему Њемачке”.

Како примећују аналитичари, актуелна ситуација све више подсјећа на догађаје од прије 40 година када је њемачки канцелар Хелмут Кол одбио да подржи тадашњег предсједника САД Роналда Регана у покушајима да се супротстави, како је он тада рекао, “империји зла”.

Наиме, у љето 1982. године САД су увеле ембарго на испоруку нафтне и гасне опреме у Совјетском савезу коју су производиле подружнице америчких компанија у иностранству. Циљ је био да се спријечи изградња гасовода “Уренгој-Помари-Ужгород” у оквиру споразума између СССР и Њемачке.

И данас је камен спотицања гасовод – овог пута “Сјеверни ток 2”, који показује срдачне односе Москве и Берлина, констатују аутори чланка.

Упркос томе што је Њемачка више пута упозоравала да је могућ прекид сарадње са Русијом ако буде употребила енергенте као оружје, недостатак јединства у новој њемачкој влади доводи у сумњу способност Берлина да се супротстави Москви, закључују аутори текста.

Изградња гасовода “Сјеверни ток 2” је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија “Норд стрим 2 АГ” добије регистрацију независног транспортног оператера.

Пројекту се активно противе Сједињене Америчке Државе, које промовишу свој природни течни гас у Европској унији, као и Украјина, која се плаши губитка транзита. Русија је више пута позивала да гасовод престане да се помиње у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат који је користан и за Русију и за Европску унију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана