Њемачка: Рекордан број становника усљед украјинске кризе

Срна
Њемачка: Рекордан број становника усљед украјинске кризе

БЕРЛИН - Долазак избјеглица из Украјине довео је до рекордног броја становника у Њемачкој, саопштила је Федерална канцеларија за статистику.

У саопштењу се наводи да у најнасељенијој чланици ЕУ сада живи више од 84 милиона људи.

Њемачка је једна од земаља са најнижом стопом фертилитета у земљи и, према неким парамЊетрима, са најстаројом популацијом. Међутим, богатство, потражња радника и релативно отворена миграциона политика учинили су Њемачку атрактивном дестинацијом за мигранте, чак и прије него што је ЕУ отворила врата за избјеглице из Украјине.

У извјештају Канцеларије наводи се да је популација у првој половини 2022. године порасла за један одсто, односно за 843.000 људи, док је у цијелој прошлој години тај проценат износио само 0,1 одсто. Њемачка је забиљежила нето миграцију од 750.000 људи из Украјине у том периоду.

Раст у упоредивим размјерама забиљежен је само три пута од поновног уједињења Немачке 1990. године, и сваки пут је био повезан са таласом избјеглица.

Избјеглице из бивше Југославије су 1992. године учиниле да број становника у Њемачкој порасте за 700.000, а 2015. године Њемачка је примила готово милион избјеглица са Блиског истока.

Број жена у Њемачкој порастао је за 1,2 одсто, а мушкараца за 0,8 одсто, што показује да су од рата у Украјини углавном побјегли жене и дјеца.

Мушкарцима који су у старосној групи за борбу забрањено је да напуштају Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана