Њемачка: Разбијена банда одговорна за пребацивање скоро пет тона кокаина

Срна
Foto: ГС

БЕРЛИН- Њемачки истражиоци изјавили су данас да је ухапшено 14 осумњичених у склопу истраге о банди која је оптужена да је пребацила скоро пет тона кокаина из Јужне Америке у Њемачку.

Њемачка полиција је саопштила да је истрага покренута након пљенидбе бродског контејнера у Сантошу у Бразилу у новембру 2018. године када је пронађено 690 килограма кокаина адресираног на компанију у Њемачкој.

Та кријумчарска мрежа постајала је најмање од 2011. године.

Банда је након тога нестала, али је истрага указала на напоре за формирање нових кријумчарскух рута преко Колумбије, Панаме и Мексика.

Поред оптужби за кријумчарење дроге, осумњичени се терете за употребу лажних компанија како би се пријављивали за програме помоћи за отклањање посљедица пандемије вируса корона и прање новца.

Међу осумњиченима је и некадашњи припадник источноњемачке тајне полиције "Стази" и канцеларија осигуравајуће компаније из Берлина.

Осумњичени се терете за умијешаност у најмање девет испорука кокаина укупне тежине око пет милиона тона.

Полиција истиче да је истрага обухватила укупно 28 осумњичених, од којих су већина Нијемци и да међу њима има турских, грчих, ирачких, грузијских, украјинских, летонских и колумбијских држављана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана