Њемачка: Расте број страних бораца

Танјуг
Њемачка: Расте број страних бораца

Берлин - Број њемачких држављана који су отпутовали како би се придружили екстремистичким групама у Сирији у Ираку порастао је на 550, а 180 се вратило у земљу.

Ово је данас изјавио шеф њемачке обавјештајне службе Ханс-Георг Масен.

"Забринути смо због великог броја одлазака. Посебно у протеклих шест седмица, тај број је додатно повећан", рекао је Масен за "Велт ам зонтаг".

Претходни број, који су власти саопштиле, био је 450, пренијеле су агенције.

Око 60 њемачких држављана погинуло је у борбама, од чега најмање девет у самоубилачким бомбашким нападима, казао је Масен.

Званичници у Њемачкој и другим европским државама страхују да би радикализовани екстремисти који се враћају из Сирије и Ирака могли да представљају опасност по безбједност у домовини.

Пошто је Њемачка дио коалиције која се бори против Исламске државе, та земља је природно мета за екстремисте, као и припаднике Ал Каиде, истакао је Масен.

Према подацима обавјештајних служби, око 180 џихадиста се вратило у Њемачку из Ирака и Сирије, додао је он.

У једној од највећих операција против исламиста у Немачкој до сад, власти су прошле седмице ухапсиле девет мушкараца осумњичених да су подржавали екстремистичке групе у Сирији, и спровеле рацију на више локација у неколико савезних држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана